Vaalien vuosi jatkuu nyt osuuskauppa Keskimaan omilla edustajistovaaleilla 4. – 17.10.2021. Osuuskaupan jäsenet ovat viime viikolla saaneet kirjeen, jossa on ohjeet ja välineet äänestämiseen postitse tai sähköisesti puhelimella tai verkkopankissa. Tämän helpompaa äänestäminen on vain Big Brotherissa! Äänestystavoista toki on valittava vain yksi, koska Suomi on demokraattinen maa ja jokaisella on vain yksi ääni. Kirjeessä on myös kätevä ehdokasluettelo valokuvineen. Pohjoisella ja eteläisellä Keski-Suomella on omat ehdokaslistansa; minä näyttäydyn numerona 54 Jyväskylän äänestysalueen listalla. Keskimaan vaaleissa ei tällä kertaa ole puoluekohtaisia listoja, vaikka tuo vaaliorganisaation tarjoama soma ehdokaskuvakehys (alla) vahvasti näyttääkin Vihreältä 🙂

Vaalikone on aika ankea: vain kymmenen yksinkertaista, ympäripyöreää kysymystä, joiden vastauksia ei edes päässyt sanallisesti perustelemaan. Lausun siis tässä muutamia ajatuksiani osuuskaupan kehittämisestä ja tulevaisuuden näkymistä. Olen kuulostellut ääniä kentältä ja miettinyt ongelmakohtia.

Asiakasomistajien palvelut ja edut eivät saa olla ainoastaan älypuhelimilla saavutettavissa. Nythän esimerkiksi -20 prosentin käyttötavaraedut tulevat ainoastaan mobiilitarjouksina, mikä rajaa osan asiakasomistajista etujen ulkopuolelle. Kampanjoita on edelleen voitava hyödyntää myös S-etukorttia näyttämällä. Asiakasomistajapäiviä muuten oli välillä todella harvoin; vähintäänkin nykyinen määrä on säilytettävä ja kampanjaan kuuluvia tuoteryhmiä lisättävä.

Keskimaan tulee noudattaa reilua ja inhimillistä henkilöstöpolitiikkaa ja työvuorosuunnittelua. Kokopäivätyötä toivoville tulee se mahdollisuus antaa, ja vastaavasti osa-aikatyön on sovittava erilaisiin elämäntilanteisiin esimerkiksi opiskelijoilla. Toisaalta yövuoroihin ja ylitöihin löytynee innokkaita työntekijöitä. Pienemmissäkin toimipisteissä työvuorolla on oltava turvallisuussyistä riittävästi henkilöstöä.

Keskimaan liikkeissä on nähdäkseni hyvin kilpailukykyiset hinnat. Se on kivaa kuluttajalle, mutta huonolaatuisen rihkaman hankkimiseen halvalla ei pidä tähdätä. Suhtaudun vähän epäilevästi House- ja X-tra-tuotteisiin niiden vaihtelevan laadun vuoksi. Halpuuttamista ei saa myöskään rahoittaa tuottajia kyykyttämällä. Oranssit hintalaput ja elintarvikkeiden alennustuplaus myöhäisillasta ovat totta kai edelleen tervetullut käytäntö.

Kilpailutuksessa ja sisäänostossa on huomioitava tuotteiden eettisyys valmistusprosessin alusta asti. Tämä koskee niin työskentelyolosuhteita kuin ympäristövaikutuksia, mutta erityisen vahvasti etenkin eläinperäisiä elintarvikkeita: koko S-ryhmän on esimerkiksi luovuttava virikehäkkikanojen munimien rääkkäysmunien myynnistä. Kaiken kaikkiaan Keskimaan tulee haastaa vastuullisuudessa K-ryhmä ja Lidl. Paikallisia pientuottajia olisi hyvä tukea ottamalla heidän tuotteitaan esimerkiksi lähikauppaan tarjolle, myös sesonkiluonteisesti.

ABC-tankkaamoiden ruokalistalla on lisättävä kasvisruokavaihtoehtoja, ja vegaanivaihtoehdon on oltava joka päivä tarjolla. Tässä on toki menty jo hyvään suuntaan verrattuna vaikkapa itäiseen naapuriosuuskauppaan, jonka huoltoasemilla on pakko syödä lihaa.

Ja lopuksi toiveikas haave: mitä jos myymäläautot palaisivat taas liikenteeseen? Keskimaa voisi käynnistää kokeilun, jossa päivittäistavaran perusvalikoimaa tarjoava auto kiertäisi maakunnan ilman lähikauppaa jääneissä kylissä ja taajamissa. Luonteva ajankohta kokeilulle olisi kesä, jolloin maaseutumaisten alueiden väkiluku kasvaa mökkiläisten ja muiden osa-aika-asukkaiden ansiosta tuntuvasti. Myymäläauton käyttövoimana voisi olla biokaasu, jota Jyväskylän lisäksi saa tankattua Laukaassa ja Joutsassa. Autossa voisi olla myös julkishallinnon itsepalvelupiste tai jopa mahdollisuus ottaa videoyhteys viranhaltijoihin – ehkä terveydenhuollon puolellekin. Kun jatkamme ajatusleikkiä vielä hetken, osuuskauppa voisi olla hyvä yhteistyökumppani kattavien sotepalveluiden ylläpitämisessä koko Keski-Suomessa!

PS Vain vastaamalla voit voittaa! Kaikkien äänestäjien kesken Keskimaa arpoo kaksi ”vuoden ruokaostokset” -palkintoa, joiden arvo on 10 000 euroa.