Keski-Suomen liiton tarkastuslautakunta aloitti viime viikolla 9.11.2021 toimintansa. Kokoonnuimme liiton tiloihin Lutakossa. Uudet, vesistöjen mukaan nimetyt kokoushuoneet kokolattiamattoineen ovat niin hienot, että niissä ei saa kengät jalassa liikkuakaan.

Puheenjohtajana on Juha Suonperä (kok) ja varapuheenjohtajana Joni Parkkonen (ps), molemmat Jyväskylästä. Helena Kukkamo (kesk) on Keuruulta ja Tommi Lahtinen (sdp) Muuramesta. Minä edustan sitten vihreitä seuraavat neljä vuotta. Kaikilla on aiempaa tai nykyistä kokemusta myös kuntien tarkastuslautakunnista. Sihteerinä on Anne Härkönen, ja kokoukseen etäosallistui BDO:sta tilintarkastaja Heidi Rimpilä.

Kokouksen aluksi uusi maakuntajohtaja Pekka Hokkanen kertoi Keski-Suomen liitosta ja tarkastuslautakunnan tehtävistä. Ne vastaavat aika lailla kunnissa tehtävää arviointityötä. Budjetti vain on eri luokkaa: liitto pyörii jäsenkuntien maksamalla noin kolmella miljoonalla, kun Jyväskylässä vahdimme miljardin euron liikkeitä. Maakuntaliitto välittää myös EU:n, valtion ja maakunnan rahoitusta erilaisiin hankkeisiin Keski-Suomessa. Niillä edistetään mm. materiaalien kierrätystä, ilmastotyötä ja kestävää matkailua.

Ensi viikolla etäosallistumme maakuntaliittojen tarkastuslautakuntien valtakunnalliseen koulutuspäivään. Tehtäviimme perehtyminen jatkuu joulukuun alussa, kun seuraamme paikan päällä Paviljongissa 58-henkisen maakuntavaltuuston kokousta. Käsittelyssä on vuotuisten talous- ja toimintasuunnitelmien muodollisuuksien lisäksi Keski-Suomen strategia, joka ulottuu vuosille 2025 – 2050. Siinä kiteytyvät maakunnan kehittämisen pitkäjänteiset tavoitteet ja keinot niihin pääsemiseksi neljälle lähivuodelle. Kokousta voi katsoa suorana lähetyksenä YouTubessa.

Maakuntalintumme metso. Antilan, Mannilan ja Kareksen tekemä UkkoMetso-valoteos esiteltiin Jyväskylässä v. 2016 Valon kaupunki -tapahtumassa. Nykyään sen näkee Muuramessa ysitien varressa.

PS Tulevat uudet hyvinvointialueet eivät liity mitenkään Keski-Suomen liiton jo vakiintuneeseen toimintaan, vaan muodostavat aivan omat organisaationsa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuslaitoksen pyörittämiseen. Myös luottamushenkilöiden valinnat maakuntien ja hyvinvointialueiden tehtäviin ovat toisistaan riippumattomia. Maakuntien luottamuspaikat jaettiin kuntavaalien jälkimainingeissa, kun hyvinvointialueiden luottamuspaikoista kisataan aluevaaleissa 23.1.2022! Muista äänestää!