Jyväskylän seurakunnassa toteutetaan ensi vuoden alussa suuri organisaatiouudistus. Yhdeksän alueseurakuntaa ryhmitellään uudelleen ja niistä muodostetaan neljä suurempaa aluetta.

Keltinmäen, Säynätsalon ja Korpilahden alueseurakunnat yhdistyvät uudeksi Läntiseksi alueeksi, jolla säilyvät nykyiset viisi lähikirkkoa. Lähikirkkoalueet ovat Keltinmäki (kirkko on remontissa vielä yli vuoden), Kortepohja, Keljonkankaalla Neulaskoti, Säynätsalo (kirkko meni juuri lokakuun alussa remonttiin) ja Korpilahti. Alueelle valitaan kuudeksi vuodeksi johtava pappi. Hakijoita on viisi. Pääsin edustamaan Keltinmäen alueseurakuntalaisia valintaa valmistelevaan kuusihenkiseen työryhmään, jota johtaa kirkkoherra Arto Viitala. Ensi viikolla haastattelemme hakijat. Jännittävää!

[Edit. Kolmen päivän haastattelujen ja palaverien jälkeen päädyimme esittämään Läntisen alueen johtavaksi papiksi Kirsi Pohjolaa, ja kirkkoneuvosto ”siunasi” valinnan kokouksessaan 26.10.2022. Johtava pappi ja seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt aloittavat yhteistyön heti ensi vuoden alussa!]

Muutos maailman suurimmassa evankelis-luterilaisessa seurakunnassa käynnistyi, kun Lapuan hiippakunnan edellinen piispa Simo Peura kävi Jyväskylän seurakunnassa piispantarkastuksella 2020. Tuolloin ilmeni, että nykyinen seurakuntarakenne on liian kankea eikä toimisi mahdollisten seurakuntaliitosten tilanteessa.

Yhdeksän alueseurakuntaa jäävät siis historiaan. Samaan ajankohtaan osuu myös luottamushenkilöiden päivittäminen seurakuntavaaleissa. Marraskuussa valitaan uusi kirkkovaltuusto vuosille 2023 – 2026. Ehdokkaita on 172, paikkoja kirkkovaltuustossa on 39. Melkein joka neljäs ehdokas pääsee siis päättämään koko seurakunnan asioista. Lisäksi neljä uutta aluetta saavat omat luottamushenkilönsä aluejohtokuntiin.

Ehdokaslistoja on seitsemän. Kokoomus ja sitoutumattomat kisaavat ehdokasnumeroilla 2–41, Sosialidemokraatit ja sitoutumattomat numeroilla 42–61, Keskusta yhteistyössä -ryhmä 62–81, Avara kirkko 82–125, Kristillisten perusarvojen puolesta 126–132, Seurakuntaväki 133–168 ja Perussuomalaiset 169–173. Minä olen Avaran kirkon listalla, joka koostuu vihreistä, vasemmistolaisista, partiolaisista ja joukosta nuoria ehdokkaita. Meitä yhdistää avarakatseisuus, ilmastonsuojelu ja tasa-arvoajattelu.

Olen lukenut Kotimaa-lehdestä, että monissa maamme seurakunnissa on ns. sopuvaalit eli ehdokkaita on saatu haalittua juuri ja juuri sen verran, että kaikki menevät heittämällä kirkkovaltuustoon. Onneksi Jyväskylässä on reilusti valinnanvaraa. Ehdokkaita voi vertailla vaalikoneen avulla. Siinä äänestäjä valitsee ensin oman seurakuntansa, ja sitten aletaan vastailla mm. arvomaailmaa mittaaviin kysymyksiin. Eniten äänestäjän kanssa samoja vastauksia antaneet ehdokkaat pomppivat kivasti näkyviin kysymys kysymykseltä.

Muistetaan äänestää!

PS Paperinen Kotimaa-lehti tulee minulle seurakunnan lahjana luottamushenkilöille, koska olen Keltinmäen alueneuvoston jäsen. Kotimaan journalistinen taso yllättää minut positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Kirkkoa kipeästikin jakavia kysymyksiä käsitellään ihailtavan objektiivisesti, samoin mm. ekumeenisia aiheita ja uskontoja sivuavaa maailmanpolitiikkaa. Joka numerossa on myös vakiopalstat kaskulle ja luontoaiheisille legendoille 🙂