Ukrainan kansanmurha on heittänyt varjonsa kuluvan vuoden ylle, eikä blogin kirjoittaminenkaan ole tuntunut tärkeältä. Luokaamme nyt kuitenkin katsaus ilmailuun Suomen F-35A-hävittäjätilausta odotellessa.

Kävin kesällä katsomassa USA:n ilmavoimien kaksituntisen rekrytointifilmin, kriitikoiden hehkuttaman Top Gun: Maverickin. Aikajana on looginen ja tutut hahmot ikääntyneet (tai vaihtuneet) luontevasti. Soundtrack yhdistää sujuvasti vanhaa ja uutta. Alkuperäistä Top Gun -elokuvaa (1986) paremmin tosin muistan siitä tehdyt parodiat Hot Shots 1 ja 2.

Koska kyseessä on amerikkalainen elokuva, juoni käsittelee rannikolla sijaitsevan rosvovaltion rankaisemista uraanirikastamon rakentamisesta. Sekuntikello tikittää painostavasti, kun Tom Cruisen kasarinaftaliinista kaivettu Maverick-hahmo opetuslapsineen treenaa kostoiskua vaativassa maastossa. Kuusikymppinen ”pappa” saa juuri sopivasti nuorukaisilta kuittia. Tiimihenkeä koetetaan rakentaa klassisilla dialogeilla – ”häivelentäjä” sentään naurattaa yleisöä, mutta muuten huumorin mahdollisuudet menetetään pahoin. Äijään elokuvaan kirjoitettu kiintiönaisen roolikin on aika turha. Filmin varminta antia lienevät Cruisen kalliin näköiset hampaat ja järjetön määrä kuvauksissa tuhlattuja hiilivetyjä.

Vaan osataan sitä meilläkin. Viime kuussa Keski-Suomessa möyrivät ralliautot, ja kisan tiimoilta perjantaina 5.8. yleisölle järjestettiin hävittäjien lentonäytös. Neljän koneen Midnight Hawks -lentue pyörähteli Jyväsjärven yllä ja päästi välillä vaaleaa savua taivaalle. Taitavia kavereita oli ohjaimissa, mutta onhan näitä nähty ennenkin. Kotikyläni Kuohun yllä harjoittelevat säännöllisesti ilmavoimien lentäjät – toki hitaammilla – koulutuslentokoneilla, aiemmin kivan oransseilla Vinkoilla ja sittemmin ilmeisesti kalustoksi on tullut Grob G 115E. Nätisti taittuvat immelmannit edistyneemmiltä lentäjiltä. Ihmettelen vain, miksi juuri Kuohun yllä pitää käydä elvistelemässä. Ehkä järvien selkeä kuvio on helppo hahmottaa ylösalaisin killuessa? Tältähän se seutu näytti ainakin vuonna 1990, jolloin pääsin Tampico-pienkoneen kyydissä huviajelulle:

Otsikkoon viitaten: nyt lähestyvät seurakuntavaalit! Vaalit ovat ihmisen parasta aikaa! Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20.11., ja ennakkoon saa äänestää 8. – 12.11. lukuisilla äänestyspaikoilla. Olen mukana Jyväskylän seurakunnan pisimmällä, Avara kirkko -listalla, jolla on vihreitä, vasemmistolaisia, partiolaisia ja muita avarakatseisia ehdokkaita. Ehdokaslistat jätettiin tänään virallisesti, ja numerot saamme lokakuun 3. päivänä. Palataan asiaan vähän myöhemmin.