Tätä kirjoittaessani ennakkoäänestys on jatkunut 13 päivää. Maakunnan aktiivisuuslaskennan mukaan tänään, maanantaina 7.6.2021 oli jakson aktiivisin päivä, ja nyt äänensä on antanut jo 26,5 % jyväskyläläisistä! Tiistaina on vielä yksi ennakkoäänestyspäivä. Sen jälkeenkin on mahdollisuus piirtää vaalilippuun numerot sunnuntain 13.6. varsinaisena vaalipäivänä. Jännä nähdä, onko tällaisella erikoispitkällä äänestysajalla vaikutusta lopulliseen äänestysprosenttiin. Kovin monelta eivät vaalit jääne täysin huomaamatta.

Ja mainonnassa meno sen kuin kiihtyy. Postilaatikot kolahtelevat esitteiden tulvasta, radiossa ja teeveessä tulee vähän väliä mainoksia, samoin lehdet ovat ilmoituksista pulleampia kuin aikoihin. Myös ehdokkaiden ja äänestäjien kohtaamiset ovat taas mahdollisia: Jyväskylässä kaupunki on järjestänyt yhtenäisen, 14 mustan toriteltan rivistön kävelykadulle kaikkia puolueita ja valitsijayhdistyksiä varten. KesViNan ehdokkailla on tiistaina klo 15 – 18 päivystysvuoro lähellä Sokoksen pääovea. Nyt joudumme tietysti kilpailemaan yleisön huomiosta ihan eri tavalla kuin pari viikkoa sitten, jolloin paikalla oli lisäksemme ainoastaan vasemmiston väkeä. Kävin tänään kuulostelemassa ”vaalikadun” tunnelmia helteisessä alkuillassa. Ehdokkaat olivat pirteinä joka kojulla, mutta äänestäjiä ei ainakaan juuri tuolloin hurjasti parveillut alueella. Pientä pöpövarovaisuutta on varmaan vielä ilmassa. Mekin noudatamme maskisuosituksia, vaikka vaikeuttavathan ne aika lailla ehdokkaan tunnistamista…

Oma näkyvyyteni on tänäkin vuonna liittynyt yhteismainontaan. Kunnallisjärjestö Jyväskylän Vihreät on laittanut sadan ehdokkaan listan (kyllä, naamakuvat ovat tosi pieniä!) paikallisiin lehtiin, samoin KesViNa on julkaissut yhteistä esitettä ja hieman lehtimainontaa. Jonkin verran meitä on voinut havaita netissäkin – ja MTV3:lla pyörii jännä piirretty mainospätkä. Olen pari viikkoa kiertänyt eri alueiden postilaatikoilla jakamassa JyVin ja KesViNan kivannäköisiä esitteitä – mikäpä sen mukavampaa liikuntaa alkukesän iltoina. Ikiomaa esitettä en siis tänäkään vuonna teettänyt. Sen sijaan uutuutena kokeilin nyt yhteistä bussimainontaa Joni Rantalan, Petri Vähäkankaan ja Tytti Vänskän kanssa. Haaveksin jo talvella tästä mahdollisuudesta; minusta kun linja-auto on juuri sopiva mainospaikka meille!

Tässä vielä todisteeksi meidän neljän ehdokkaan yhteinen mainostarra, joita voi nähdä ainakin Jyväskylän Liikenteen linjoilla 12 ja 25. Kuvan nappasi ystäväni A. P. Kiitokset valppaudesta!