Blogi Korso-lehdessä 8.10.20

Taistelu talouden koronakurimusta vastaan

Maanantaina 5.10 kaupunginjohtaja julkaisi oman ehdotuksensa vuoden 2021 talousarvioksi.Ehdotus sisältää ylitsepääsemättömiä leikkauksia kotihoidon Vantaa -lisään, kasvatuksen ja oppimisen toimialalle sekä kulttuuriin ja liikuntaan.

Taloustilanne on tiukka ja säästöjä täytyy tehdä. Toimialoille kohdistuvien säästöjen tulee kuitenkin kohtuullisia, harkittuja ja tarkoituksenmukaisia. Vantaalla toimialat on jo valmiiksi tiukilla eikä isojen säästöjen tekeminen ole mahdollista ilman merkittäviä palveluiden alasajoja. Säästölistalla on toistaiseksi vielä myös omaisuuden myynti johon suhtaudun ristiriitaisesti. Varmasti jotain myytävää on, mutta sellaista omaisuutta jonka käyttöarvo on myyntihintaa korkeampi ei tule myydä. Tästä esimerkkinä Vantaan omistamat saaret, kuten Mölandet jossa sijaitsee lastensuojelun mökki joka toimii lastensuojelun kesätoiminnan keskiössä. Omaisuutta kannattaa mieluummin kehittää kuin luopua kokonaan. En kannata sellaisia esityksiä joilla puretaan toimivia palveluita joiden uudelleen käynnistäminen on vaikeaa ja kallista. Ei siis romuteta toimivia rakenteita tai ajeta alas kuntalaisten hyvinvointipalveluita.

Suurien ja kohtuuttomien leikkausten sijaan tulisi mieluummin miettiä erilaisia tulonlisäyksiä. Esimerkiksi maltillinen kuntaveron korotus pelastaisi palveluiden alasajon. 0,3% korotus olisi vuositasolla pieni verrattaen siihen, että nyt kaavaillut leikkaukset ovat satasia kuukaudessa yhteen talouteen. Myös muita tulonlisäyksiä tulee harkita.

Säästöt eivät myöskään saa kohdistua vain yhteen ihmisryhmään – nyt näyttää siltä, että lapset ja perheet kantaisivat suurimman taakan eri toimialoilta koostuvien säästöjen ja maksukorotusten muodossa. Tästä syystä leikkauksia tehdessä ja säästöjä hakiessa tulee tehdä kokonaisarviointia vaikuttavuudesta, lapsivaikutusten arviointia unohtamatta. Omassa leipätyössäni lastensuojelussa lasten ja perheiden arjessa tiedän, että moni keikkuu jo nyt jaksamisen ja talouden kanssa ihan reunalla. Ei lisätä enempää taakkaa ja epävarmuutta näille perheille. On äärimmäisen tärkeää, ettemme toista menneisyyden virheitä säästöjä tehdessämme.

Talousarvioesityksen kokonaisuudessaan voi lukea vantaa.fi nettisivuilta. Varsinaisen budjetti leikkauksineen päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.11.20.

Eve Rämö

Korsolainen kaupunginvaltuutettu

Pienemmän puolella

 

Taistelu talouden koronakurimusta vastaan