Kävin eilen heteroseurueella katsomassa päivänpolttavan elokuvan, Aleksi Bardyn ja Dome Karukosken Tom of Finlandin. Filmi on kunnioittavalla, paikoin kliinisen dokumentoivalla otteella tehty henkilökuva uraauurtavan suomalaisen taiteilijan ja hänen läheistensä vaiheista. Ikäraja on 12, mikä tuntuu hieman matalalta piirrettyjen heppien ja bilettävien nahkahomojen määrään nähden, mutta kieltämättä K-16 olisi jo liioittelua. Miten olisi uusi ikäraja K-rippikoulu?

Katselukokemus tuntui välillä uuvuttavan pitkältä. Juoni on hajanainen ja vaatinee toisen katselukerran asettuakseen oikeisiin mittasuhteisiin. Pointsit kuitenkin rohkeasta aiheenvalinnasta ja sen maltillisesta käsittelystä. Toivonkin näkeväni Tom of Finlandin kisaamassa ulkomaisen elokuvan Oscarista ensi talvena.

Odotin elokuvalta aika paljon, mutta elämyksestä jäivät puuttumaan suuret tunteet ja katharsis. Herättävä se kyllä oli: en ollut aiemmin oikeastaan tajunnut homovainojen laajuutta ja institutionaalisuutta. Jos jäät kiinni miesseurassa, olet sairas ja/tai rikollinen. Tänä päivänä tuntuu vaikealta ymmärtää, kuinka seksuaalivähemmistöt joutuivat piiloutumaan kellareihin ja öisiin puistikoihin. Toivonpilkahdus sentään löytyi liberaalista San Franciscosta jo vuosikymmeniä sitten. Katsojat saavat muutaman kerran hymyillä ja jopa naurahtaa poikien kujeiluille.

Touko ja hänen puolisonsa Veli eivät valitettavasti kumpikaan ehtineet nähdä sukupuolineutraalia avioliittoa, jolle aamu koitti pitkän väännön ja moninkertaisen äänestelyn jälkeen keskiviikkona 1.3.2017. Asiaan tosin viitataan epäsuorasti ja veikeästi elokuvan loppupuolella.

Porukkamme jatkoi matkaa Hevalin pizzeriaan. Radio Iskelmä soitti osuvasti Hectorin Kuinka voit väittää (että yksinäinen oot):

”Ootko nähnyt miehen,

Joka toista miestä etsii.

Seuraasi hän tahtoo,

Häntä katsot inhoten.

On silmissään vain pelokkuutta

Arkaa rakkaudettomuutta,

Ymmärrystä hieman

Hän pyytää vaieten.”

 

Taiteilijat ovat usein suunnannäyttäjiä. Hienosti sanottu, Hector.

 

PS Ajan hermolla on myös Ylellä neljättä kautta pyörivä Syke-teeveesarja. Merkkipäivänä 1.3. esitettiin jakso, jossa ensimmäistä kertaa sarjan historiassa nostettiin framille miespari. Yhteiskunnan ajankohtaisia ilmiöitä opettavaisesti alleviivaava ohjelma valitsi kontekstiksi rohkeasti parisuhdeväkivallan.