Fennovoima on kannattamaton ja riskialtis hanke, joka ei tuo mukanaan halpaa sähköä. Jo hinnan pysyminen Nord Poolissa nykytasolla tekee hankkeesta kannattamattoman.  Mankalaperiaatteen mukaan omistajat ovat sitoutuneet ostamaan osuutensa sähköä todennäköisesti markkinoita korkeampaan omakustannushintaan.

 

Vaikutukset suomalaisten työllisyyteen ovat hankalat. Olkiluoto 3: rakentaminen on lähes tulkoon jäädyttänyt energia-alan investoinnit vuosikymmenen verran. Suomalaisia yrityksiä ei projektissa ole merkittävästi työllistetty.

 

Uusia työpaikkoja ei ole juurikaan luvassa ja raaka-aineet tuodaan ulkomailta. Sen sijaan ydinjäte on jäämässä Suomeen. On hyvä huomioida, ettei lupaa myönnettäessä ole ratkaistu jätteen loppusijoitusta – uusi luola voisi maksaa 3 miljardia lisää.

 

Suomi tarvitsee vientituotteita kansainvälisille markkinoille. Uusiutuvien kansainväliset markkinat kasvavat valtavaa vauhtia. Saksa on pelkästään vuoden 2012 aikana lisännyt uusiutuvan sähkön tuotantoa 13 TWh, eli noin Olkiluoto 3:n mahdollisen vuosituotannon verran. Pääoman sitoutuminen Fennovoimaan vaikeuttaa pysymistä kansainvälisessä teknologisessa kilpailussa mukana. Barac Obama arvioi monien taloustieteilijöiden tapaan: ”Maa, joka johtaa uusiutuvien energiamuotojen kehitystä johtaa vuosisadan kansainvälistä taloutta.”

 

Kotimaisia sijoittajia ovat lähinnä kunnalliset sähkölaitokset eli veronmaksajat. Kunnissa on tehty sijoituspäätöksiä heikoilla tiedoilla, eikä taloudellisista riskeistä ole käyty avointa keskustelua liikesalaisuuteen vedoten. Esimerkiksi Pöyryn konsulttiselvitys Turun kaupungille oletti sähkön hintatason nousevan 80 euroon vaikka mikään kansainvälinen tutkimuslaitos ei tällaista oleta.

 

Fennovoima on voimakkaasti sidoksissa suoraan Putinin ohjauksessa olevaan Rosatomiin, jonka toimintaan kuuluu mm. ydinaseet ja Venäjän turvallisuuspolitiikan tukeminen.

 

Fennovoima-hankkeen sijaan tulee panostaa vientiä ja työllisyyttä tukeviin investointeihin – nykyaikaisiin uusiutuvien energiamuotoihin sekä energiatehokkuuden lisäämiseen. Tämän lisäksi yksityisten henkilöiden tulisi voida tuottaa omaa sähköä ja käyttää nettolaskutusta kun tuottavat sähköä yli oman tarpeensa.

Eve Rämö, Vantaan vihreiden puheenjohtaja

Sirpa Siru Kauppinen, Kaupunginvaltuutettu, ympäristötekniikan M.Sc.

Vihreät

 

Mielipidekirjoitus. Julkaistu Länsiväylässä 3.12.2014.

 

Fennovoimalle on vaihtoehto