🍼

Yle uutisoi tänään, ettei raskaana olevien huumeongelmaan uskalleta puuttua terveydenhuollossa. Olen eri mieltä. Mielestäni siellä ei osata puuttua siihen.

🍼

Työssäni lastensuojelun perhetyössä olen kohdannut lukuisia päihdeäitejä (ja toki myös isejä) jotka ovat tehneet aivan hurjan matkan siihen pisteeseen, että voivat olla yhdessä lapsensa kanssa. Usein taustalla on rikkinäinen elämä, ihmissuhteet ja lähes koko elämän mittainen päihteidenkäyttö.

🍼

Se mikä toistuu päihdeäitien kertomuksissa on surkea suhtautuminen neuvolassa. Heitä kohdellaan ensisijaisesti päihteidenkäyttäjinä ja toissijaisesti äiteinä, jos sitäkään. Yksikin äiti kertoi, että häneltä ei kertaakaan raskauden aikana neuvolassa kysytty miten hän voi. Voitteko kuvitella! Perhetyössä olemme usein olleet äitien mukana neuvolakäynneillä. Näillä käynneillä yritämme luoda ymmärtämystä neuvolaan jotta kohtaamiset jatkossa sujuisivat paremmin.

🍼

Usein on myös käynyt niin, ettei näiden äitien huolta lapsesta ole otettu tosissaan vaan nekin on laitettu päihdetaustan piikkiin!

🍼

Päihteidenkäyttäjien kanssa työskennellessä on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää riippuvuutta sairautena ja sitä, kuinka elämä ja oma menneisyys kietoutuvat siihen. On kyettävä arvostamaan toista jotta luottamus voi rakentua. Vain molemminpuolisessa, yhdenvertaisessa ja luottamuksellisessa suhteessa voidaan korjata ihmistä ja ottaa puheeksi niitä kaikkein arimpia asioita!

🍼

Jokaisella on oikeus kokea olevansa äiti lapselleen. Vaikka lapsi ei heti voisikaan asua vanhempiensa kanssa tulee suhteen rakentuminen mahdollisuuksien aina taata. On muistettava, että päihteiden käytön lopettaminen ei ole vain aineista eroon pääsemistä vaan koko elämän, ystäväpiirin ja opittujen tapojen muuttamista. Hatunnoston paikka jokaiselle joka siihen kykenee tai edes yrittää!

🍼

Loppuun haluan vielä sanoa, että jos päihteiden käytön seulonta on pelkkä lomakkeen täyttö en yhtään ihmettele että jotain jää kertomatta.

🍼

#yle #neuvola #äiti #äitiys #korvaushoito #oikeusollaäiti #vauva #päihdetyö #päihteet

Äitiys kuuluu jokaiselle äidille