Joulua edeltänyt kolumnikirjoitukseni Rantapohja-lehdessä 5.12.2019.

 

Vähennetään pakkausjätettä!

Joulu lähestyy ja useimmat meistä viimeistään suunnittelevat joululahjojen hankkimista. Samalla olisi kuitenkin hyvä muistaa myös ympäristövaikutukset. Ympäristön kannalta parhaita lahjoja ovat sellaiset, joista ei synny jätettä valmistuksen aikana, käyttöönotossa eikä käytön jälkeenkään. Tässä mielessä aineeton lahja on paras mahdollinen lahja.

Tavaroitakin tarvitaan ja niitä on mukava antaa lahjaksi. Kierrätystavaroista ei synny enää uutta jätettä eikä pakkausmateriaalejakaan. Itse annoin pojalleni 1990-luvun Legokaupunkini rakennukset ja ajoneuvot alkuperäisiin pakkauksiin purettuina ohjeineen. Voi sitä ilon ja riemun määrää, eikä lainkaan haitannut, että niillä oli jo leikitty paljonkin. Useimpien lapsiperheiden sukulaisilla ja ystävillä lienee aika moiset leluvarastot ja kirpputoreilta saa helposti täydennystä tarvittaessa. Itseasiassa syntyvyyden laskusta johtuen kaikille nykyisille lapsille pitäisi riittää paljon enemmän leluja kuin aiemmilla ikäluokilla on ollut, vaikka niitä ei hankittaisi uutena enää yhtään.

Uusia tavaroita ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota tietysti laatuun ja kestävyyteen sekä myös uusiokäyttömahdollisuuksiin ja pakkausmateriaalin määrään. Pakkausjätettä voi vähentää myös elintarvikeostoksia tehdessä, vaikka pakkaukset yleensä pidentävätkin tuotteiden säilyvyyttä. Moninkertainen muoviin ja pahviin pakkaaminen on silti usein tarpeetonta. Joulupaketeillekin voisi riittää lahjapaperin sijaan vaikka uusiokäytettävä paperikassi.

Pakkausjätettä silti syntyy väistämättä jokaisessa kotitaloudessa. Suuri osa kartonkipakkauksista ja yhä enemmän myös muovipakkauksia päätyy materiaalina kierrätettäväksi. Muuttuneen EU:n jätedirektiivin myötä myös Suomen Jätelakia uudistetaan parhaillaan. Lain valmistelusta kuuluu ahkerille kierrättäjille hyviä uutisia. Ekopisteiden määrää tullaan lisäämään ja taloyhtiöihin on tulossa kiinteistökohtainen muovinkeräys.

Lopuksi vielä toive joulupakkausten kierrättäjille: Ekopisteitä ei välttämättä tyhjennetä joulun pyhinä. Suuret määrät pakkauksia kannattaakin viedä kierrätykseen vasta seuraavana viikonloppuna tai seuraavalla viikolla, jolloin vältetään säiliöiden ylitäyttyminen. Jos huomaat ekopisteen olevan täynnä, ethän jätä pakkauksiasi pihalle kastumaan ja tuulen levitettäväksi, vaan tule myöhemmin uudelleen. Huolehditaan yhdessä ympäristömme siisteydestä!

Esa Aalto
kaupunginvaltuutettu (Vihr)