Tänään alkoi urani kaupunginvaltuutettuna. Kaupunginvaltuustoja voit aina katsoa livenä Vantaa-kanavalta (http://vantaakanava.fi/). Esityslistat ja pöytäkirjat niin valtuustosta kuin toimielimistä (lautakunnat jne) löytyvät (http://www.vantaa.fi/hallinto_ja_talous/paatoksenteko/esityslistat_ja_poytakirjat).

Tänään oli poliittisesti jännittävä päivä. Aloitimme ryhmäkokouksemme kuuntelemalla päämisterin tiedotustilaisuuden hallituksen mahdollisesta hajoamisesta. Päivä on ollut täynnä pohdintaa koko maan poliittisesta ilmapiiristä ja tulevaisuudesta – pahimmillaan tai parhaimmillaan ollaan matkalla kohti uusia eduskuntavaaleja.

Esityslistalla oli uudet luottamuspaikat – eli jännät valinnat kuka saa minkäkin pestin seuraavalle kaudelle. Näitä paikkoja ollaan neuvoteltu vaaleista saakka niin ryhmien välillä kuin sisäisestikin. Paikat heijastavat vaalitulosta – niin ryhmien välisissä paikkamäärissä kuin sisäisessäkin jaossa. Matka tähän päätökseen on omalta osalta ollut pitkä ja paikoin raskaskin. Onneksi tätä on tehty tiiminä – vaikka paikoin vastuu on kasaantunutkin. Valinnat aiheuttavat aina myös paljon tunteita – kaikki eivät voi millään saada haluamiaan paikkoja – joku jää aina ilman ja palapelin lopputulos on täynnä kompromisseja.

Itselläni on kunnia toimia nyt vuoden verran valtuustoryhmämme 1. varapuheenjohtajana. Tämän lisäksi työni opetuslautakunnassa saa jatkua. Tinkimätön työ yhdenvertaisen lapsuuden eteen ihan jokaiselle vantaalaiselle lapselle sai kiitosta omalta ryhmältämme, kiitos siitä!

Ilta oli pitkällä kun käytiin vielä läpi Vantaan vuoden 2018 talousarviolaadinnan kehystä. Aivan loistavia puheita vaikka kello oli jo yli kymmenen illalla. Uudella valtuustolla on virtaa ja halua muutokseen. Odotan siis innolla tulevaa kautta. Itse olisin käyttänyt puheenvuoroni seuraavasti:

“Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja rakkaat lajitoverit. Näin uutena valtuutettuna toivon, että tulevalla kaudella panostetaan muiden tärkeiden tavoitteiden lisäksi itselle tärkeisiin asioihin. Uskon, että tällä kaudella teemme jokaisen vantaalaisen lapsen ja aikuisen elämästä entistä yhdenvertaisempaa. Takaamme parhaamme mukaan jokaiselle yhtäläiset lähtökohdat elämään ja laadukkaaseen arkeen. Uskon, että syksyn talousarvioineuvotteluissa puolueet yhdessä lunastavat vaalilupauksensa ja puramme subjektiivisen päivähoidon rajauksen.

Pidän myös tärkeänä entistä suurempaa panostusta ja huomiota Vantaan lastensuojelulle. Vantaa ei saa jättää hätää ja turvattomuutta kärsiviä lapsia odottamaan organisaatiomuutosta tai ennalta ehkäisevien palveluiden vaikutusta. Näin todetaan aluehallintoviraston huomautuksessa. Johtajien tulee rohkeasti kohdata henkilöstön hätä ja jaksamattomuus – se onnistuu vain riittävällä ajalla ja resursseilla, kuuntelevilla korvilla ja läsnäololla.

Asuinaluieiden eriytymiseen on kiinnitettävä enemmän huomiota kuin koskaan. Asuinalueiden eriytyminen tarkoittaa myös pahoinvoinnin keskittymistä. Jo nyt meillä on alueita, joissa keskittyy pienituloisuus, työttömyys ja lastensuojeluasiakkuudet sekä maahanmuuttajien suuri osuus väestöstä. Väistämättä myös oppimistulokset tulevat jatkossa eriytymään hyvin ja heikkojen alueiden oppilaaksiottoalueiden mukaan. Jo nyt meillä on alueita, joissa päiväkotien maahanmuuttajataustaisten lasten osuus on lähes 90%. Palveluita ja hyviä liikenneyhteyksiä tulee erityisesti rakentaa näille alueille. Syrjäytyminen ja slummiutuminen on kallista – ehkäistään sitä siis parhaamme mukaan!

Hyvinvointia ei voi lisätä pahoinvointia poistamatta!”

 

Koska kello oli jo sata niin ehkä kuulemme tämän tyylisen puheen vielä jossain kohtaa!

Lopussa käsiteltiin vielä joukko vastauksia aloitteisiin ja Kiilan alueen kaavarunkoa. Tässä valtuutettumme Vaula Norrena esitti asian jättämistä pöydälle joka hävittiin niukasti. Keskustelun jälkeen asiasta äänestettiin uudelleen – tällä kertaa palautusta valmisteluun. Tämä esitys hyväksyttiin pienen tauon jälkeen yksimielisesti.

Kokouksessa Vihreä valtuustoryhmä uusi aloitteensa Fennovoimasta irtautumisesta. Tällä kertaa aloite eteni kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Lue tiedote ja aloite kokonaisuudessaan: http://www.vavi.fi/2017/06/12/vihrea-valtuustoryhma-uusi-aloitteen-fennovoiman-ydinvoimalahankkeesta-irtautumiseksi/

Valtuuston kokouksessa kaupunginjohtaja Nenonen ilmoitti eläkkeelle jäämisestään. http://www.vantaa.fi/uutisia/kaikki_uutiset/101/0/132837

Pääsemme siis nauttimaan jo ensi vuonna uudesta kaupunginjohtajasta.

Vantaan Vihreiden tiedote talousarvion käsittelystä: http://www.vavi.fi/2017/06/13/vantaan-vihreat-vuoden-2018-talousarviossa-panostettava-lapsiin-ja-nuoriin/

Kaikenkaikkiaan näin ekalla kerralla tuli kokoustettua klo 17-18 Vihreän valtuustoryhmän kesken ja klo 18-24.00 kaupunginvaltuustossa. Tulipahan rautaisannos ekaa kertaa!

Rakkaudella, Eve

Henkilön Eve Rämö kuva.Kuvassa oma istumapaikka eturivissä sekä työparin Aura ja Rämö laitteisto ja paperipinot joilla kokouksista selvitään tilanteessa kuin tilanteessa!

Ensimmäinen kokoukseni kapunginvaltuustossa 120617