Helsingin hallinto-oikeus on antanut 25.8.2022 ratkaisun, jossa se toteaa, että yhdenvertaisuuden näkökulmasta koulukuljetuksen terveysperusteisesti saaneelle lapselle tulee myöntää koulukuljetus vuoroviikkoasumisessa molempien huoltajien kotiosoitteesta.
Perusopetuslaki 32 § määrää koulukuljetuksesta seuraavaa:
Jos perusopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu kirjoittaa asiasta seuraavasti: ”Helsingin Hallinto-oikeus on antanut ratkaisun asiassa, jossa oli kyse vammaisen lapsen oikeudesta koulukuljetukseen kummankin huoltajan luota. Lapsen huoltajat olivat eronneet ja lapsi asui vuoroviikoin huoltajiensa luona. Kaupunki perusti kieltävän päätöksensä yleiseen ohjeeseen ja vakiintuneeseen käytäntöön, jonka mukaan perusopetuslain mukainen maksuton koulukuljetus tarjotaan ainoastaan siitä osoitteesta, jonka mukaan oppilaan lähikoulu on osoitettu. Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi lausunnossaan hallinto-oikeudelle, että vuoroasumisessa oleville vammaisille lapsille tulisi järjestää maksuton koulukuljetus kummankin huoltajan luota yhdenvertaisuuslain mukaisena kohtuullisena mukautuksena. Helsingin hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että lapselle olisi tullut myöntää koulukuljetus yhdenvertaisuuslaissa tarkoitettuna kohtuullisena mukautuksena myös hänen toisen huoltajansa luota. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tietojen mukaan kyseessä on ensimmäinen tuomioistuimen ratkaisu, jossa katsotaan, että koulukuljetus tulisi myöntää vuoroasumisessa olevalle vammaiselle lapselle lapsen kummankin huoltajan luota.”
(https://syrjinta.fi/-/koulukuljetustarvetta-tulee-arvioida-myos-yhdenvertaisuuslain-nakokulmasta)
Vantaan kaupunginvaltuusto on käsitellyt asiaa viimeksi 9.4.2018 antaessaan vastausta valtuutettu Vahvelaisen aloitteeseen. Käsittelyn yhteydessä Vihreä ryhmä jätti pöytäkirjalausuman, johon yhtyi lähes koko valtuusto: ”Vantaan tulisi selvittää mahdollisuutta tarjota lapselle taksikuljetus myös etävanhemman luota vuoroviikkoasumisessa, mikäli taksikuljetus on myönnetty terveydellisestä syystä lääkärin tai psykologin lausunnolla ja toinenkin vanhempi asuu Vantaalla. Erityislapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ja heidän oikeuttaan molempaan vanhempaan tulisi vahvistaa. Erityislapsella kaikki itsenäinen liikkuminen saattaa olla mahdotonta ja siksi heille on myönnetty taksikuljetus. Nykyjärjestelmä rajaa erityislapsen mahdollisuutta liikkua kouluun toisen vanhemman kotoa, vaikka matka koululle olisi lyhyt”.
Viimeistään nyt on syytä tarkastella tätä näkökulmaa uudelleen.
Esitän, että Vantaan kaupunki selvittää terveysperusteisen koulukuljetuksen myöntämistä vuoroviikkoasumistilanteessa molempien huoltajien kotoa mikäli matka on kohtuullinen.