Osallistuin perjantaina ViSiOn järjestämään ilmastonmuutosseminaariin Tampereella. Kohderyhmänä olivat enimmäkseen vapaan sivistystyön vastuuhenkilöt, siis kansalaisopistojen ja vastaavien oppilaitosten opetushenkilöstö. Minä menin sinne sillä varjolla, että järjestämme Jyvässeudulla tänä vuonna erilaisia ympäristökysymyksiä käsittelevän opintopiirin, jonka yhdeksi aiheeksi ilmastonmuutos sopisi mainiosti.
Ilmastonmuutoskeskustelua pyrkii leimaamaan tappiomieliala. Seminaaripäivän puhujat pyrkivät kuitenkin tuomaan hieman valoa synkkään tulevaisuuteemme. Vaikka muutokset ovat vääjäämättömiä ja ovat jo alkaneet, määrätietoisilla toimilla damagea voidaan rajoittaa. Lupaavinta on se, että ongelmat tunnustetaan jo laajalti ja useimmat sanovat olevansa valmiita konkreettisiin tekoihin omalla kohdallaan.
Jotkin muutokset ovat suomalaisten kannalta suotuisia: kesistä on tulossa lämpimämpiä ja aurinkoisia – mitä on viime vuosien valossa hieman vaikea uskoa! Myös talvet lämpenevät keskimäärin useilla asteilla. (Se on jo nähty, kun tälläkin kaudella vuodenajat ovat vaihtuneet kiivaaseen tahtiin.) Kasvillisuusvyöhykkeet hiipivät pohjoiseen, ja aivan uusilla alueilla voidaan kokeilla erilaisia viljelykasveja. Kotimainen valkoviini on enää ajan kysymys! Mutta muualla maailmassa seuraukset ovat hirvittäviä. Odotettavissa on kontrolloimattomia pakolaisvirtoja, aavikoita, tulvien tuhoamia kaupunkeja ja kaikenlaista Ilmestyskirjan kamaa.
Siksi on ihan oikein, että bensa kallistuu, liha maksaa mansikoita ja pysäköinnistä sakotetaan. On oikein, että öljylämmitys on kallista ja omakotitaloja ei saa rakentaa keskelle erämaata. Keskivertokuluttaja kun ei mitään niin rakasta kuin omaa lompakkoaan, ja ainoastaan ylhäältä tulevat taloudelliset pakotteet saavat tietyt ryhmät muuttamaan käyttäytymistään. Ohjailun mahdollisuudet ovat miltei rajattomat: esimerkiksi elintarvikkeiden verotus voidaan porrastaa siten, että vähiten kuormittavien raaka-aineiden verotus on kevyempää kuin pitkälle jalostettujen ja paljon vettä, viljelypinta-alaa ja energiaa tuotantoprosessissaan vaativien tuotteiden. Kulkuvälineiden kustannuksia manipuloimalla kansa saadaan valitsemaan oikeat vaihtoehdot jne.
On ihan oikein, että syntyvyys laskee ja bruttokansantulo pienenee. Mitä vähemmän on kuluttajia ja varaa kuluttaa, sitä vähemmän tulee saastetta, liikennettä, melua ja muita vitsauksia. Yksikään ihminen ei ole tarpeen luonnon tasapainolle, ja mielenkiintoiset uudet luonnonkatastrofit osoittavat, että meistä halutaan jo eroon. Hiljattain nähdyssä dokumentissa hahmoteltiin, kuinka nopeasti biosfääri tulee toipumaan ihmislajin kadotessa näyttämöltä. On huojentavaa tietää, että aiheuttamamme turmio on jossain määrin korjattavissa.