Koitti perjantai 4.1.1985. Kevätlukukausi oli juuri alkanut Kuohun ala-asteella. Oli tulipalopakkanen. Koulun putket jäätyivät, ja huoltomiehet ryömivät viipalekoulun alapohjaan niitä sulattamaan. Tohosta pääsi kuitenkin tuli irti, ja alustassa alkoi levitä palo. Koululaiset evakuoitiin pihaan ja lähetettiin kotiin. Kolmen kunnan palokalustolla yritettiin sammuttaa koulua, mutta maanantaiaamuna oppilaita odottivat vain savuavat rauniot. Päiväkoti ja ala-aste jatkoivat toimintaa väistötiloissa vanhan koulun sekä neuvolan tiloissa. Jyväskylän maalaiskunta aikoi siirtää lapset muihin toimipisteisiin, mutta sinnikäs opettajamme Tuula Sinisalo taisteli Kuohun puolesta: ”Täällä pysytään ja pystytään.” Ja niin vain raunioiden paikalle nousi uusi komea koulu, joka seisoo siinä tänäkin päivänä.
Sitten tultiin 2000-luvulle ja kuntaliitoksen jälkeiseen maailmaan. Kuohulla on kunnan toimesta järjestetty parin vuoden välein tiedotustilaisuuksia, joissa on esitelty väestöennusteita ja lähitulevaisuuden vaihtoehtoja. Kaavoitusta ja tonttien myyntiä on vuoroin jarruteltu, vuoroin aiottu edistää. 2010-luvulla linja oli vielä optimistinen, kun käsiteltiin alueen kehittämismahdollisuuksia kyläkaavoineen. Kylä pääsi myös MAL-sopimukseen 2021. Kaavoitukseen ei tokikaan kuulunut vesijohtoinfran laajentaminen Kuohun pohjoisosaan tai taajamajunan seisake. Ääni kellossa synkkeni jälleen, kun 16.9.2024 täydelle koulun jumppasalille esiteltiin koulun lakkauttamisen vääjäämättömyyttä. Sivistyslautakunta oli ennen kyläläisten kuulemista jo äänin 7 – 6 siunannut koulun hautaansa.
Tänä iltana 4.11.2024 Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden veroprosentista. Luvassa lienee kiivaita ja kiinnostavia puheenvuoroja, Kuohukin varmaan mainitaan. Veroprosentti vaikuttaa suoraan palvelutarjontaan. Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden tahtotila kuitenkin vaikuttaa olevan, että ”palveluverkkoon” on tehtävä muutoksia, ja se tarkoittaa mm. Kuohun koulun ja Vesangan kirjaston lakkauttamista.
Kyläläiset ovat todistelleet negatiivisia kerrannaisvaikutuksia muuttotappion, verokertymän, kiinteistöjen arvon ym. osalta. Nykyisessä taloustilanteessa haetaan kuitenkin helppoja pikavoittoja, jollaisia yhdestä opetusryhmästä ja opettajasta revittävät muutama kymmenen tuhatta euroa antavat. Koulukyydit Kuohulta Vesankaan ja edelleen kaupunkiin ovat jo nyt täysiä, eikä tilannetta yhtään auta parinkymmenen 6 – 11-vuotiaan sullominen hienoihin sähköbusseihin. Sivistysjohtaja Leisimon myhäilyjä ”turvavöiden lisäämisestä autoihin” ei varmaan kukaan ottanut tosissaan. Jatkossa koululaiset seisovat tai kaatuilevat valtatietä 23 kiitävässä autossa aamuin illoin.
Vastaavia esimerkkejä koulun merkityksestä kylien elinvoimalle löytyy ympäri maata. Toimialakohtainen budjetointi vain ei kannusta katsomaan oman reviirin ulkopuolella tapahtuviin seurauksiin. Näin Kuohusta saadaan lapsettomien kuihtuva nukkumalähiö.
Parhaillaan on käynnissä adressi ”Pelastetaan Kuohun päiväkotikoulu – ja kylä!” Allekirjoittajia on tällä hetkellä 1 561, ja uudet allekirjoitukset ovat erittäin tervetulleita!
PÄIVITYS: Valtuustosalissa kuultiin vasemmalta oikealle myötätuntoisia puheenvuoroja kyläkoulujen puolesta, toisaalta myös niitä vastaan. Neljän tunnin jälkeen päästiin lopulta äänestämään vuoden 2025 veroprosentista. Kaupunginhallituksen pohjaesitys oli 8,0 %, jonka voitti äänin 36 – 31 Leena Lyytisen vastaesitys 8,1 %. Antaako tämä parin miljoonan lisäys elinmahdollisuuden Kuohun koululle, jää nähtäväksi ensi vuonna.
Kuinka alla näkyvään äänestystulokseen päädyttiin? Kokouksen tunnelmiin voi palata tallenteen avulla.
PS Sivistyslautakunnan syyskuun alun kokouksessa (asiakohta 71) Kuohun ja Liinalammin koulujen lakkautukseen valmistauduttiin siten, että yhteen jos toiseenkin kohteeseen myönnettiin v. 2025 lisärahoitusta, näiden kahden koulun osalta ei mitään.