Etukäteen oli jo tiedossa, että tänään on luvassa pitkä ilta, monta äänestystä ja paljon asiaa!
Listan iso sisältö on palveluverkkosuunnitelman hyväksyminen. Suunnitelma, joka on pohja tulevien vuosien toimitilainvestointiohjelman päivittämiselle ja sen keskeiset linjaukset ohjaavat myös yksittäisiä palveluverkon kehittämishankkeita.
Palveluverkkosuunnitelmaa käsiteltäessä ryhmämme esitti kaksi muutosesitystä sekä pöytäkirjalausuman.
Upean ryhmäpuheenjohtajamme esitti, että sivulla 53 oleva teksti ”Sisäilmasta sairastuneille pyritään tarjoamaan korvaavia tiloja, jotka eivät aiheuta oireita.” muutetaan muotoon: ”Sisäilmasta sairastuneille tarjotaan tilat, jotka eivät aiheuta oireita.” Puheessa Emmi painotti, että ryhmämme mielestä kaupungin tehtävä on tarjota terveet ja turvalliset tilat kaikille lapsille sillä lapsilla on oikeus opetukseen.
Itse puhuin seuraavanlaisesti:
“Valtuuston informaatiokokouksessa kuulimme vastauksen siitä, että kouluissa kouluisännät on Vantin toimesta vaihdettu vartijoiksi. Kouluilla tämä on herättänyt tyytymättömyyttä ja ihmetystä. Tarvitseeko koulumme mieluummin vartijat katsomassa turvakameroita kuin kouluisännät jotka pitävät huolta sekä oppilaista, että kiinteistöistä?
Mikä on tilaajan rooli tässä yhtälössä? Päättääkö tilaaja vai tuottaja siitä, millaista henkilökuntaa kouluissa on ja millaista henkilökuntaa siellä tarvitaan? Mikä on tämän muutoksen hinta? Kun jokainen ruuvinkiristys tilataan erikseen ja opettajat käyttävät aikaansa tilaamalla huoltotöitä niin kuka tämän kaiken maksaa?
Toivon, että valtuustolle tuodaan selvitystä tämän päätöksen perusteluista, käydyistä neuvotteluista sekä tulevista kustannuksista. Koska kyseinen lause ei ole tarpeen kuvailtaessa palveluverkkoa niin esitän keskimmäisen lauseen poistoa sivulle 109 seuraavasti:
“Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy tuottaa muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki kaupungin aula- ja turvapalvelut. [Koulussa on 1.8.2017 alkaen tehty palvelutuotannon muutos, jossa siirrytään vaiheittain kouluisäntä-/vahtimestaripalveluista vartijapalveluihin.] Kaikissa kohteissa on tilat aula- ja turvapalvelujen tuottamista varten.””
Pöytäkirjalausumamme kohtaan kuuluu seuraavasti: “Koulujen ja päiväkotien tilamallin toimivuutta seurataan ja tarkistetaan tarvittaessa”.
Muutosesitykset hyväksyttiin yksimielisesti ja pöytäkirjalausumaan liittyi useat ryhmät.
Kohdassa 9 oli Östersundomin kaavan puoltaminen. Ryhmämme Timo Juurikkalan esittämänä vastusti kaavan puoltamista. Vastaesitys:
“Vantaa ei puolla yleiskaavaehdotuksen hyväksymistä, vaan edellyttää alueen luonto- ja virkistysarvojen parempaa huomioimista.
Salmenkallion-Talosaaren aluetta ei tule esittää valkeana selvitysalueena vaan siten, että Natura-arvot tulevat selkeästi turvatuiksi. Sipoonkorven eteläpuolella olevien alueiden rakentamisalaa on supistettava ja lisäksi turvattava paremmin vantaalaisille tärkeät luonto- ja virkistysalueet Länsisalmen metsäselänteen ja Långmossenin metsän osalta. Ekologisten yhteyksien kaavamääräyksiä on lisäksi vahvistettava.
Lisäksi Vantaa toteaa, että Östersundomin suunnan maankäytön kehittäminen ei tällä hetkellä ole kaupungin intresseissä sen enempää yhdyskuntarakenteen kehittämisen kuin kaupungin taloudenkaan näkökulmasta.
Äänestyksen hävisimme pohjaesitykselle äänin 39-27-1.
Kohdassa 7 äänestettiin SDP:n aloitteen palauttamisesta valmisteluun ja kohdassa kohdassa 10 asemakaavamuutoksesta. Jälkimmäisessä kohdassa kävimme keskustelua siitä, että miten kokoomus haluaa tämän pienen 2,5 omakotitalotontin kokoisen pläntin säilyttää. Etenkin kun kokoomus edellisessä kohdassa ei puoltanut Östersundomin luontoarvoja. Vapaalan kaavan palautusesityksessä vedottiin luontoarvoihin, samoin kun jokaisen oikeutta valita mieluinen asuinympäristö – oikeutta valita väljä pientaloalue joka on ja pysyy. Puheet luontoarvoista ja säilyttämisestä saivat vahvan nimbyilyn sävyn ja tuntuivat todella groteskeilta Östersundom- keskustelun jälkeen. Omassa puheenvuorossani muistutin myös Linnaisten metsän kaavoittamisesta – metsä jonka luontoarvoja puolustimme ja hävisimme äänestyksen.
Hilpeyttä aiheutti kohdan 4 täydennysvaali. Melko tunnistettava tämä sukunimi. Onnea Vantaan työterveys liikelaitoksen johtokunnan uusi jäsen, Tuukka Rämö.
Jätin myös valtuustoaloitteen yhdessä 44 muun valtuutetun kanssa. Tämä aloite on samalla tiellä, jonka Helsinki ja Tampere ovat tilojensa kanssa viitoittaneet:
“Valtuustoaloite kaupungin tilojen ja alueiden vuokraamisen eettisten ohjeiden laatimiseksi
Vantaan kaupungin tilojen ja alueiden käytön joustava mahdollistaminen on tärkeä keino kaupunkilaisten aktiivisuuden tukemiseksi esimerkiksi tapahtumien järjestämisessä ja harrastustoiminnassa.
Kaupungin arvot ovat yhteinen käsitys siitä, mikä meille on tärkeää ja arvokasta. Vantaa on sitoutunut strategiassaan osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, sekä suvaitsevaisuuden edistämiseen. Tämän lisäksi on sitouduttu siihen, mitä linjataan Vantaan kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa. Strategiassa tehtyjä linjauksia noudatetaan kaikessa kaupungin toiminnassa ja kehittämisessä. Näiden arvojen ja tavoitteiden tulee heijastua myös siihen, millaista toimintaa ja tapahtumia voidaan järjestää Vantaa omistamissa tiloissa ja yleisillä alueilla.
Tilojen vuokrauksen suhteen on hyvä varautua tilanteisiin, joissa tilojen käytön eettisyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta joudutaan punnitsemaan. Hankalia rajanvetotilanteita varten on tärkeää täsmentää viralliset eettiset ohjeet siihen, millaiseen toimintaan kaupungin tiloja voidaan käyttää. On syytä varmistaa, että Vantaa on kaikille turvallinen kaupunki, eikä kaupungin tiloja ja alueita käytetä esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun.
Me allekirjoittaneet esitämme, että Vantaan kaupunki laatii tilojensa ja alueidensa vuokrausta koskevat eettiset ohjeet päätöksenteon tueksi.”
Kokous päättyi klo 22 jälkeen. Pitkä ja raskas päivä kantaa veronsa kun vielä parkkihallista juoksin takaisin saliin hakemaan pöydälle jäänyttä puhelinta. 🙂
Eve