Illan opetuslautakunnan yhteydessä pidettiin alustusta sivistystoimen vuoden 2019 talousarvion osalta sitä koskevin osin.

Sivistystoimen talousarvio on aina mielenkiintoista luettavaa ja suosittelenkin tämän illan esityslistan ja liitteiden selailua.

Suurimmat taloudelliset muutokset liittyvät subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksen purkuun – huonon päätöksen purkaminen maksaa. Purun budjettiin on myös vyörytetty lähes kaikki, myös väestönkasvuun liittyvät kustannukset. Budjettiin vaikuttaa palkkaratkaisu, sisäisten vuokrien nousu sekä lisääntynyt tarve vammais- ja polikliiniseen opetukseen.

Tuloskortissa on esillä tärkeitä mittareita kuten kiusaamisen vähentäminen ja Varian keskeyttämisprosentin lasku.

Korson alueen kouluverkko ja Leppäkorven koulun laajennus oli taas listalla.

Lyhyellä aikavälillä Mikkolan oppilasmäärää ollaan nostamassa noin 100 oppilaalla, ei kuitenkaan ensi vuodeksi. Tämä tuntuu aika hurjalta kun esityslistassa vain todetaan, että koulu on nyt kunnossa kun uusia ilmoituksia ei ole tullut.
Olen myös huolissani tuosta Ruusuvuoren ja Vierumän koulun oppilaspaikkamäärän kasvattamisesta. Kaipaisin tähän taustatietoa vielä lisää, että miten esim. ilmanvaihto pidetään riiittävänä ja mistä tuo lisätila otetaan – nyt kuitenkin edellytimme huomion kiinnittämistä tähän pöytäkirjalausumalla. Äärimmäisen tärkeänä pidän sitä, että niin kouluverkkoa kuin investointeja ollaan halukkaita tarkastelemaan oirekyselyn tulosten perusteella.

Yksi aihe on Korson alueen riittämättömät liikuntahallit. Korson koulussa on nykyisellään 2 isoa hallia. Leppäkorpeen on tulossa vain yksi pieni lisäsali eli jo nyt täysistä saleista häviää kaksi salia eikä tontille hankesuunnitelman mukaan mahdu uutta isoa hallia. Muokatun päätöksen mukaisesti alueen tilanteeseen tulee toimialan etsiä ratkaisuja.

Kokouksessa teimme yhteiset muutokset seuraavasti:
9 Varhaiskasvatuksen, koulujen ja kirjaston toimitilainvestoinnit vuosille 2019-2028
– Hyväksyttiin lisäys:
Sivistystoimen investointisuunnitelmassa ehdotetaan että Mårtensdalin kampuksen investointi siirrettäisiin eteenpäin kahdella vuodella, ja näin ollen valmistuisi 2023. Muutos aiheuttaa niin alueen varhaiskasvatukselle kuin koululle suuria haasteita. Koulu ja päiväkoti palvelevat kaikkia Länsi-Vantaan ruotsinkielisiä lapsia. Kampukseen on suunniteltu myös iltapäivätoiminnan ja Vanda Musikinstitutin tiloja. Molempien toimijoiden nykytilat purettaneen lähivuosina. Opetuslautakunta toivoo, että investoinnin aikataulua ei siirrettäisi ennen kuin ruotsinkielisten palveluiden alueelliset tarpeet on selvitetty.

13 Leppäkorven koulun laajennus ja tilamuutokset, hankesuunnitelman hyväksyminen
-Hyväksyttiin muutosesitys:
a) Päätetään esittää tekniselle lautakunnalle hyväksyttäväksi Leppäkorven koulun laajennuksen ja muutostöiden 3.9.2018 päivätty hankesuunnitelma.
b) Koulun ja vapaa-ajan käytön tarpeisiin riittävät liikunta- ja kokoontumistilat turvataan alueellisilla liikuntapaikkainvestoinneilla tai vuokraamalla muilta toimijoilta.

14 Korson koulua korvaavat tilat, mukaan lukien Leppäkorven koulun laajennus, Korson uimahalli ja Nikinmäen nuorisotila, tarveselvityksen hyväksyminen
– Hyväksyttiin pöytäkirjalausuma:
Oirekyselyiden sekä -ilmoitusten tilannetta on seurattava jatkuvasti ja niiden tulokset tulee huomioida alueen koulujen oppilaspaikkoja määritettäessä sekä investointisuunnitelmassa. Tilamuutosten yhteydessä tulee huolehtia määräysten mukaisesta ilmanvaihdosta. Mikkolan koulun merkitys alueellisen eriarvoistumisen ehkäisemisessä tulee tunnistaa ja sinne on kohdennettava riittävät voimavarat eriarvoistumiskehityksen pysäyttämiseksi.

Investointilistalta oli poistunut Nikinmäen asukastilat mutta iloisesti siellä onneksi oli kuitenkin Nikinmäen nuorisotilat. Näistä voidaan suunnitteluvaiheessa muotoilla sellaiset, että silloin kun tila ei ole nutan käytössä niin se voi olla asukkaiden käytössä. Mahtavaa, tämän kehitystä seuraan!

Koko lista:
http://paatokset.vantaa.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_tek_tweb.htm

Eve

Opetuslautakunta 10.9.2018