Uusi valtuustokausi lähti käyntiin kesäkuussa. Luottamuspaikkojen nimeämisen lisäksi ensimmäisissä kokouksissa päästiin jo itse töihinkin. Nostan tässä esiin kaksi isompaa teemaa, jotka ovat olleet kesäkuun kokousten esityslistoilla: Monitoimiareena ja kaupungin metsät.
Jäähallista tapahtuma/monitoimiareenaan
Jäähalli-asia nousi kesän kynnyksellä jälleen esiin, nopealla ja pakottavalla aikataululla. Valtuutettujen aiemmin saamat tiedot vanhan hallin korjausmahdollisuuksista eivät enää pädekään, ja asetelma on nyt yllättäen se, että äsken korjattavissa ollut halli onkin tuleva turvallisuusuhka, jota vastuullinen päätöksenteko ei voi enää nähdä tulevaisuuden vaihtoehtona.
Eli palaamme vanhoihin kysymyksiin uuteen jäähalliin liittyen: Onko tuo uusi halli jäähalli, jota voi käyttää myös muuhun, vai aidosti monipuolinen tapahtuma-areena, jossa voi pelata myös jääkiekkoa? Missä hallin pitäisi sijaita? Ja ennen kaikkea, kuinka rahoitamme hallin myötä miljoonissa laskettavat vuosittaiset lisäkulut kun kaupungin talouden raamit pysyvät ennallaan?
Ensimmäiseen kahteen kysymykseen saatiin jo valtuustossa alustavia suuntia: haluamme aidon tapahtuma/monitoimiareenan, jonka suunnittelussa on luvattu kuulla ja huomioida myös muita käyttäjiä kuin Saipaa, ja sijaintipaikka voisi mahdollisesti olla Armila. Tarkemmat tiedot ja lopulliset linjaukset selviävät suunnittelun edetessä. Talouskysymykseen taas ei ole vieläkään mitään vastauksia. Edellytän, että pystymme linjaamaan myös tästä ennen lopullista päätöstä – mistä toisista kaupungin toimista nämä lisäkulut ovat tulevaisuudessa pois? Vastuulliseen päätöksentekoon kuuluu myös se, että tiedämme miten päätöksenteon myötä tulevat uudet kulumme rahoitetaan.
Taajamametsät
Toinen iso kokonaisuus, joka on nyt edennyt uuden alkua kohti, liittyy kaupungin taajamametsiin. Taajamametsät ovat kaupungin omistamia, asutuksen lähellä olevia lähi- ja virkistysmetsiä. Viime vuosina näitä yhteisiä metsiämme on hakattu rajulla kädellä – metsissä on moton kulkureittien ympärille tehty rankkoja harvennuksia, moton jäljet ovat rikkoneet maata, metsistä on poistettu luonnon kannalta tärkeitä järeitä haapoja ja kuollutta puuta vastoin metsänhoidon suosituksia, hakkutähteet on jätetty haittaamaan virkistyskäyttöä yms. Olen saanut viime vuodet todella paljon palautetta asukkailta, jotka ovat kokeneet myös että heitä ei ole missään vaiheessa kuultu näissä lähiympäristöönsä liittyvissä päätöksissä. Olen käynyt asian tiimoilta pitkiä keskusteluita kaupungin kanssa ja toimintatapa on nyt muuttumassa.
Kaupunki on nimennyt uuden taajamametsäryhmän, joka tulee toimimaan kaupungin metsäasioita kokoavana ryhmänä. Toiminta on uutta, eikä vielä täysin rakennettua, ja tästä syystä esimerkiksi kaupungin kotisivuilla siitä ei vielä tietoa juuri saa. Oletan, että kesän jälkeen tämä tilanne selkiytyy.
Tässä vaiheessa Kaupunkikehityslautakunta on kuitenkin jo päätöksessään edellyttänyt, että taajamametsäryhmä tekee kesäkuun lopussa hyväksytyn metsätyöohjelman kaikille kohteille tarkemmat hoitosuunnitelmat, jotka lautakunta hyväksyy vielä erikseen kun niitä valmistuu. Hoitosuunnitelmien taustalla tulee olla kattavat selvitykset alueiden kaavoituksen, luontoarvojen, virkistyskäytön ym. osalta. Prosessiin tulee liittää myös asukkaiden kuuleminen, eli esim. hoitosuunnitelmien luonnoksiin on oltava mahdollisuus ottaa kantaa avoimesti ja läpinäkyvästi. Vielä tässä vaiheessa en tiedä, kuinka ja missä vaiheessa tämä tarkalleen tapahtuu, mutta oletan sen selviävän pian kesän jälkeen kun ryhmän toiminta pääsee kunnolla käyntiin.
Jos ja kun taajamametsäryhmä ja uudet toimintatavat ottavat paikkansa, tämä on todella hyvä uudistus. Voisimme jatkossa jopa nähdä monimuotoisen ja virkistysarvoiltaan kukoistavan luonnon kaupungin valttina ja vetovoimatekijänä. Uudet toimintatavat mahdollistaisivat myös sen, että hakkuutoimenpiteet tehdään nimenomaan sinne missä niitä oikeasti tarvitaan (esim. risteysalueet) ja muualla vähemmän on hakkuiden suhteen enemmän.