Saatesanat: Kirjoitin tämän mielipidekirjoituksen kahdesta syystä:

  1. Näin vaalien aikaan monella puolueella on vaaliteemana lähikoulujen säilyttäminen, myös niillä jotka vajaa vuosi sitten äänestivät länsialueen lähikoulujen säilyttämistä vastaan. Tässä viimekesäinen valtuuston äänestystulos asiasta:

    * SDP = lähikoulujen lakkautuksen puolesta (vastusti myös päätökseen lopulta jäänyttä Kuusimäen 1-2 luokkien säilyttämistä)
    * Kokoomus = lähikoulujen lakkautuksen puolesta
    * Keskusta = äänet jakautuneet (3 lähikoulujen säilyttämisen puolesta, 7 vastaan & 3 tyhjää)
    * MYÖ = lähikoulujen säilyttämisen puolesta
    * Vihreät = lähikoulujen säilyttämisen puolesta
    * KD = lähikoulujen säilyttämisen puolesta
    * Perussuomalaiset = lähikoulujen säilyttämisen puolesta

    Jos näiden lähikouluja vastaan äänestäneiden puolueiden ja ehdokkaiden ajatusmaailma on muuttunut viime kesästä, niin se on todella hieno asia! – ehkä voimme siis vaalien jälkeen pohtia myös länsialueen lähikoulujen jatkoa uudelleen? Jos taas ei, niin silloin sanat ja teot eivät valitettavasti kohtaa.

  2. Tein viime vuonna kaikkeni jotta keskittämisratkaisua ei tehtäisi (katso esimerkiksi tämän blogi-sivun kirjoitukseni), ja tämä keskittämispäätös harmittaa minua edelleen suunnattomasti.Se ei ole länsialueen perheiden arjen kannalta järkevä ja toimivien liikenne- ja tilaratkaisujen teko tulee olemaan todella vaikeaa. On todella mahdollista että erinäisiä kulueriä on jäänyt laskelmista pois tai kuviteltu liian pieniksi (jo nyt on puhuttu siitä oliko keskittämislaskelmissa riittävästi liikuntatiloja koululaisille – ilmeisesti ei).
    Ylipäänsä, liika keskittäminen on myös taloudellisesti turhaa. Kun valtakunnallisestikin tiedetään että 200-300 lapsen alakoulu ja 6 ryhmän päiväkoti ovat jo kustannustehokkaita, miksi tehdä väkisin huomattavasti suurempia yksiköitä?

Olen keskustellut muiden lähikoulujen jatkamista tukeneiden ryhmien edustajien kanssa, ja uskon että jos valtasuhteen valtuustossa olisivat aivan toisenlaiset vaalien jälkeen, voisimme ottaa tämän asian uudelleen käsittelyyn. Yhtään konkreettista toimenpidettä suurkoulun ja -päiväkodin varsinaiseksi rakentamiseksi ei ole vielä tehty.

 

Mielipidekirjoitukseni:

Myös länsialueen lähikoulut on säilytettävä

 

Etelä-Saimaan koosteessa kuntavaaliehdokkaiden vaalikonevastauksista 16.3. kerrottiin että Kaukaan ja Pulpin koulujen tulevaisuus näyttää turvatulta, 87 prosenttia ehdokkaista kannattaa niiden peruskorjaamista. Kuten myös Marja-Liisa Vesterinen kirjoitti (ES 17.3.), olisikin lyhytnäköistä ja yksisilmäistä lopettaa toimivia lähikouluja vain koska niihin pitää tehdä peruskorjauksia. Se olisi myös perheiden, lasten ja henkilöstön kannalta kohtuutonta.

Palveluverkon pitää olla asukkaiden kannalta tasa-arvoinen kaupungin eri osissa. Kuitenkaan missään muualla kuin länsialueella ei ole tehty ratkaisua jossa lopetaan useampi yli 200 lapsen lähikoulu ja isoja päiväkoteja asukasmäärältään kasvavalla alueella ja korvataan ne kaupungin ylivoimaisesti suurimmilla yksiköillä, 4–5 rinnakkaisluokan eli 560 lapsen alakoululla ja 14—16 ryhmäisellä, 370 lapsen päiväkoti- ja esikoululla vieden samalla nämä palvelut kohtuuttoman kauas pienten lasten kotoa.

Nyt, alle vuosi siitä kun enemmistö valtuustosta vastusti länsialueen lasten lähikoulujen säilyttämistä, samat päättäjät kertovatkin vaalien alla haluavansa turvata lähikoulujen ja -palveluiden tulevaisuuden.

On muistettava että länsialueen ratkaisussa ei pääpaino ollut lasten ja perheiden arjessa, hyvinvoinnissa ja jaksamisessa vaan suorissa kuluissa. Nyt kuitenkin esimerkiksi kirjaston ja Kaukaan ja Pulpin koulujen kohdalla on herätty muihinkin arvoihin, enää ei hirttäydytä pelkkiin suoriin talouslukuihin. Tällaisessa tilanteessa onkin kysyttävä muiden lähipalveluiden nimeen puhuvien kunnallisvaaliehdokkaiden kantaa Länsialueen suurkouluun ja -päiväkotiin: Toteutetaanko se sellaisenaan vai saavatko myös länsialueen asukkaat pitää lähipalvelunsa?

Vielä ei ole myöhäistä muuttaa suunnitelmia. Länsialueen suurkouluratkaisu tulee ottaa uuteen käsittelyyn huomioiden aidosti sen vaikutukset perheiden arkeen ja lasten hyvinvointiin ja lähipalvelut tulee turvata jatkossa tasapuolisesti myös länsialueelle.