Mielipidekirjoitukseni Etelä-Saimaassa 21.10.2016

Kouluverkkoesitysten erot huolestuttavat

Lappeenrannan kasvatus- ja opetustoimi esitteli alustavia kouluverkkosityksiään kaupunginvaltuustolle vuonna 2013. Tuolloin viestinä oli että pedagogisista, oppilashuollollisista ja taloudellisista syistä parhaita ovat mahdollisimman suuret koulukeskittymät, erityisesti valinnaisaineiden tarjonta on tärkeää. Sama argumentointi jatkui tämänkesäisessä länsialueen palveluverkkoselvityksessä jossa alakouluja keskitettiin vahvasti juuri pedagogisista syistä.

Nyt, vain neljä kuukautta myöhemmin, opetustoimi kertookin että valinnaisilla aineilla ja koulun suuruudella ei ole mitään väliä nimenomaan yläkouluissa: Sammonlahden yläkoulu pitäisi jakaa kahtia pieniksi 2-3 rinnakkaisluokan kouluiksi. Valtaosa valmisteluun kuulluista opettajista ja tukihenkilöstöstä pitävät tätä huonona ratkaisuna mutta nämä asiantuntijalausunnot on aktiivisesti sivuutettu valmistelussa.
Muutama kuukausi sitten valtuustolle esiteltiin toimialojen säästötoimenpide-ehdotuksia vaikutuksineen. Tuolloin kasvatus- ja opetustoimen toimenpide ”päiväkotien toimintojen tehostaminen” tarkoitti toimialan esittelyn mukaan päiväkotiryhmien tiivistämistä sijoittamalla 180 lasta muihin ryhmiin ryhmäkokoja kasvattamalla ja osapäiväryhmiä perustamalla. Nyt tämä sama toimenpide tarkoittaakin olemassa olevien lapsiryhmien ja kokonaisien päiväkotien sulkemista. Kesän selvityksessä päiväkotien toiminnan tehostamisella ei myöskään nähty olevan minkäänlaisia vaikutuksia hoidon laatuun, nyt toimialajohtaja kertoo tehostamisen merkitsevän laadun heikentymistä varhaiskasvatuksen toteutuksessa. Eikö tätä todellakaan tiedetty muutama kuukausi sitten kun säästötoimenpiteistä päätetttiin?

Näiden esitysten sisällöistä voi olla monta mieltä, mutta se tosiasia että ne poikkeavat näin paljon toisistaan vaikka tulevat samalta taholta muutaman kuukauden aikaerotuksella on huolestuttavaa. Joko kasvatus- ja opetustoimi ei ole tilanteen tasalla tai sitten tämä on tarkoituksenmukaista päättäjien johdattelua. Kumpikin vaihtoehto on huono.

Virpi Junttila

Kaupunginvaltuutettu (vihr.), Lappeenranta