Tällä kertaa jätin seuraavat talousarvioaloitteet Oulun kaupungin talousarvioprosessiin. Luonnonsuojeluun liittyviä aloitteita harkitsen taas vuoden päästä. Tällä kertaa teemani olivat oikeudenmukaiset maksut ja turhan rahan menon välttäminen.
Aloite Oulun veden johtokunnalle liittymismaksujen oikeudenmukaistamisesta
Oulun veden johtokunta vastasi Keskustan valtuustoryhmän jättämään aloitteeseen haja-asutusalueen liittymismaksuista 20.2.2025.
Uusimme aloitteen tarkennettuna talousarvioaloitteeksi.
Pidämme tärkeänä, että vesihuoltolaitoksella on liittymismaksujen määrittelyssä yksiselitteiset ja selkeät perusteet siten, että liittymismaksut pystytään määrittelemään yhteneväisin perustein kaikille kiinteistöille. Yhtä tärkeää on, että liittymismaksun suuruus perustuu liittymästä vesi- ja viemäriverkostoon kohdistuvaan todelliseen kuormitukseen. Vesihuoltolain mukaan maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset. Nyt näin ei kaikilta osin ole.
Oulussa vesijohto- ja viemäriverkkoa laajennetaan haja-asutusalueilla. Näillä alueilla on useita nykyisiä ja entisiä maatilojen tilakeskuksia, joissa kiinteistöllä sijaitsee laajoja kylmiä rakennuksia kuten konesuojia, vanhoja latoja, riihiä ja navettoja. Tyypillisesti näissä rakennuksissa ei ole vesijohtoa eikä viemäriä eikä niihin sellaisia koskaan rakenneta. Rakennusalasta ei siten voi aiheutua nyt eikä tulevaisuudessa minkään laista kuormitusta vesilaitokselle. Vesijohto- ja viemäriverkostoon kohdistuva kuormitus syntyy ainoastaan niistä rakennuksista, kuten asuinrakennuksesta ja mahdollisesta pihasaunasta, joissa on vesijohto ja viemäri. Tämä on yksiselitteisesti todettavissa kiinteistörekisteristä, jossa lukee rakennuskohtaisesti näin:
Varusteet:
Sähkö Kyllä
Vesijohto Kyllä
Viemäröinti Kyllä
ja kiinteistövero-otteen tarkenteessa:
”Pientalossa ja vapaa-ajan asunnossa on sähkö, kun rakennus on liitetty sähköverkkoon tai siihen johdetaan 230 voltin sähkövirta riippumatta sähköenergian tuotantotavasta.
Vesijohto on sellainen rakennukseen kiinteästi asennettu vesijohtojärjestelmä, johon vesi tulee alueellisesta vesijohtoverkostosta tai kaivosta (rengas- tai porakaivo) joko paineella tai pumpulla. Vesijohtona ei pidetä järvestä rakennukseen vedettyä putkea, joka otetaan pois talveksi.
Viemäröinti on sellainen rakennukseen kiinteästi asennettu viemäröintijärjestelmä, joka päättyy alueelliseen viemäriverkostoon, saostus- tai umpikaivoon tai pienpuhdistamoon. Viemärinä ei pidetä maakuoppaa, joka on tarkoitettu niin sanottujen harmaiden vesien käsittelyyn, eikä rakennuksesta suoraan maahan johdettua putkea.
Tieto wc:stä ja saunasta ilmoitetaan vain vapaa-ajan asunnosta. Wc:n täytyy olla vedellä huuhdeltava ja viemäriin liitetty. Kemiallinen käymälä tai sähköinen kuivakäymälä ei ole wc. Jos sauna sijaitsee rakennuksen kantavien rakenteiden sisäpuolella, se luetaan rakennuksen varusteeksi. Jos sauna on erillinen rakennus, ilmoita sen tiedot erikseen.”
Edellä kuvatun perusteella kiinteistörekisterin tiedot ovat riittävät määrittelemään kerrosalan, jonka varusteisiin kuuluvat vesijohto ja/tai viemäri.
Oulun veden liittymähinnastossa haja-asutusalueella maksu on korkeampi, jos rakennusala on yli 250 kerrosneliömetriä. Aloitteemme koskee ainoastaan kyseisten kiinteistöjen liittymismaksujen tarkastelua. Näiden kiinteistöjen kohdalla tulee hinnastoa muuttaa siten, että maksuperusteena olevaan kerrosalaan ei lasketa sellaisia rakennuksia, joissa ei ole vesijohtoa eikä viemäriä.
Mikäli Oulun veden ei ole mahdollista tehdä näiden kiinteistöjen kohdalla tarkastelua suoraan kiinteistörekisteristä, on mahdollista ottaa yhteyttä kiinteistön omistajaan ja pyytää toimittamaan esimerkiksi viimeisin kiinteistöverotuspäätös, josta edellä mainitut tiedot näkyvät. Näin toimien maksu ei perustu kiinteistön omistajan ilmoitukseen vaan yksiselitteisesti rekisterin tietoihin. Koska kyseisiä kiinteistöjä ei ole kovin montaa ja koska liittymismaksu peritään vain kerran, on tästä muutoksesta Oulun vedelle tulevan lisätyön määrä varsin pieni. Yksittäiselle kiinteistön omistajalle ero liittymismaksun määrässä voi sen sijaan olla todella merkittävä varsinkin, kun neliömäärältään laajassa vanhassa tilakeskuksessa saattaa asua esimeriksi vain yksinäinen vanhus.
Aloitteemme tarkoitus ei ole pienentää Oulun veden tuloja liittymismaksuista. Vesijohtoverkoston laajentamisen kustannukset tulee jatkossakin kattaa suurelta osin liittymismaksuilla. Mikäli esittämämme muutos maksuperusteena olevaan kerrosalaan johtaisi merkittävään liittymismaksutulojen pienenemiseen, voitaisiin vastaavasti hieman korottaa alle 250 kerrosneliömetrin kiinteistöjen liittymismaksua. Näin liittymismaksu kohdistuisi tasapuolisesti kohtuullisena kaikille omakotitaloille, joita käytännössä vanhojen tilakeskusten päärakennuksetkin ovat.
Aloite viime vuonna kaupunginhallituksessa hyväksytyn kiinteistöliittymien aurauskäytännön muuttamiseksi
Yhdyskuntajohtajan arvio 75 vuotta täyttäneiden henkilöiden kiinteistöliittymien auraamisen kutsannuksetsa on miljoona euroa vuodessa. Tähän ei kuitenkaan ole osoitettu määrärahaa eikä ole ollut tarkoituskaan. Suurin osa 75 vuotta täyttäneistä pystyy hyvin hoitamaan itse liittymiensä auraamisen. Monilla on mönkijät, traktorit, lumilingot tai naapuriapua. Monet tämän ikäiset ovat myös vielä fyysisesti hyvässä kunnossa. Nykyisessä taloustilanteessa ei pitäisi tehdä yhtään ylimääräistä työtä, josta on turhaa rahan menoa. Liittymien auraaminen pitäisikin harkita uudelleen. Voitaisiinko auraamisesta tehdä esimerkiksi harkinnanvaraista niille 75 vuotta täyttäneille, jotka tällaista palvelua toivovat? Voisiko palveluun olla jokin omavastuuosuus, jota kaupunki tukisi kaupungin osuudella. Näin liittymät voitaisiin aurata heiltä, kenellä on palvelulle todellinen tarve, ja kaupungille aiheutuvat lisäkustannukset olisivat lähempänä kymppitonneja kuin miljoonaa euroa.
Viimeisimmät kommentit