CPMR:n Itämeren komission energia- ja ilmastotyöryhmä kokoontui Malmössä. Sen perään CPMR:n kattojärjestön hiilinielu- ja ilmastotyöryhmä piti seminaarin ja kokouksen Anconassa. Olin mukana kokouksissa Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliiton poliittisena edustajana.

Malmössä paikalla oli edustus Helsingistä, Tukholmasta, Skånesta ja Norrbottenista. E.ON esitteli meille ectogrid-järjestelmää, jossa lämpöpumppujen ja kylmälaitteiden paluuvesiä hyödynnetään vastavuoroisesti. Energiaa säästyy merkittävästi. Itse kerroin lyhyesti energiatehokkuustoimenpiteistä ja mahdollisuuksista Pohjois-Pohjanmaalla. Teknisestä hiilen sidonnasta ”piippujen tulppaamisesta” toivotaan ratkaisua monella alueella. Käytännössä se on kuitenkin kallista ja tehotonta. Siinä mielessä Vattenfallin päätös keskeyttää nämä hankkeet ei yllättänyt.

Anconassa meitä oli italialaisten isäntien lisäksi mm. ranskasta, tanskasta, hollannista ja espanjasta. Maakuntaliiton erityisasiantuntija Ritva Isomäki kertoi Pohjois-Pohjanmaan hiilnieluista ja turvesoiden ennallistamisesta etäyhteydellä. Tutkijoilta kuulimme mm. esitelmän erilaisista mahdollisuuksista sitoa ilmakehän hiilidioksidia meriin. Levien kasvua voitaisiin lisätä ja biomassa painuisi pohjaan, mutta kuinka pysyvästi? Teknisesti hiilidioksidia voitaisiin pumpata meren pohjaan entisiin öljyesiintymiin, mutta se on kallista. Johtopäätös oli, että helpointa ja halvinta on yksinkertaisesti vähentää päästöjä. Erilaisia kosteikoiden ennallistamisprojekteja on tehty ja suunnitteilla monella alueella.

EU komissio suunnittelee standardia, jolla varmistettaisiin, että hiilinielut ovat todellisia. EU:n tasolla mittaaminen tulisi olla samanlaista. Kolmannen osapuolen sertifiointi otetaan vaatimukseksi. Hiili pitää sitoa yli 1000 vuodeksi, jotta se on pysyvässä varastossa. Lyhyemmät varastot ovat hiiliviljelyä. Luonnon hiilinielujen suhteen pitää myös varmistaa pysyvyys vähintään vuosikymmeniksi. Maaperän hiilensidontaa halutaan lisää. EU:n laajuisen sertifiointimenettelyn myötä voidaan käynnistää kaupankäynti nieluilla.

Sinisten ja vihreiden hiilinielujen poliittista kannanottoa CPMR:lle valmistellaan. Käytin puheenvuoron ja pyysin kannanotossa esille nostettavat kysymykset ja tarpeet vastattavaksi kirjallisesti alueille. Nostin myös esille ennallistettujen soiden päästölaskennan siten, että ennallistamisesta ei saisi tulla lisäkustannuksia päästölaskennan vuoksi. Toiseksi nostin esille EU:n ennallistamisasetuksen kansalliset toimeenpanosuunnitelmat, että niissä pitäisi huomioida kansalliset ja alueelliset tarpeet, koska alueet ovat niin erilaisia.

Opintovierailuilla kävimme Portonovossa, jossa on ennallistettu lammikko lintutorneineen ja Anconan yliopiston biologian laitoksella. Siellä tehdään merellistä tutkimusta arktisista ympäristöistä tropiikkiin ja ekologiasta genetiikkaan ja levien avulla tuottettaviin biopolttoaineisiin.

Käytiin myös läpi Bakun ilmastokokouksen vähäiseksi jäänyt anti sekä ilmastokomissaari Hoekstran kanssa käytyjä keskusteluja. Loppusanoissa CPMR:n ilmastotyöryhmän varapuheenjohtaja Massimo Sbriscia totesi, että kansainvälisesti ilmastoasioissa on vaikea edetä, koska on niin paljon erilaisia intressejä. Ilmastonmuutos ei kuitenkaan pysähdy, joten meidän on toimittava nyt. Toimin itsekin sen mukaisesti ja matkustin tämänkin reissun junalla.

Facebookissa julkaisu kuvineen.