Valkoposkihanhista on viime aikoina käyty vilkasta keskustelua, mutta harva on ottanut esille ilmastonmuutoksen mahdollista vaikutusta hanhikantaan. Arktiset alueethan lämpenevät nopeammin kuin mikään muu alue Maapallolla. Jäätiköt sulavat ja vesistöjen jääpeitteinen aika lyhenee. Aivan varmasti myös ruoho kasvaa paremmin ja laajemmalla alueella kuin aikaisemmin. En tiedä onko ikiroudan sulaminenkin hanhille hyväksi. Voi olla, että hanhille sopiva elinympäristö laajenee ja paranee nopeammin kuin toisesta päästä metsänraja ja pensaikko etenevät pohjoiseen. Myös toisen samoilla arktisilla alueilla pesivän lajin, lyhytnokkahanhen, kanta kasvaa aivan järjetöntä vauhtia ja se on kohta täällä Pohjois-Pohjanmaalla tavallisin hanhi keväisin. Aivan viime vuosina myös tundrahanhet ovat alkaneet levähtää pelloillamme keväisin, mutta en tiedä, onko niiden kannan kasvu kuinka todellista vai onko kyse vain muuttoreittien muuttumisesta. Hanhethan kyllä osaavat varmasti muuttostrategiassaankin reagoida ilmastonmuutokseen ja siirtävät viimeistä tankkauspistettä pohjoiseen (Baltiasta Suomeen), kun keväät lämpenevät. Jossain lehtijutussa oli esitetty, että naalien määrä (ja arvatenkin myös jääkarhujen) on vähentynyt ja petoja olisi pesimäalueilla vähemmän. Kovin paljon saisi kuitenkin naaleja olla, että miljoonan hanhen munat söisivät. Minusta kaikki viittaa kuitenkin laajempaan ympäristön muutokseen, jossa pääsyyllinen on ihminen eikä ainakaan valkoposkihanhi. Sellaista ongelmaa ei voida hoitaa jotain lintuja (esim. valkoposkia) ampumalla. Itse me ihmiset ympäristömme pilaamme ja muuttuneeseen tilanteeseen pitää kaikkien elinkeinojen sopeutua.

Muistetaan myös, että aivan valtaosa lintulajeista ja kaikista muistakin eliölajeista vähenee ja uhanalaistuu. Se on todellinen ongelma, johon tulisi täydellä tarmolla puuttua. Jos jollain lajilla menee hyvin, niin menköön. Ihmisen eläminen Suomessa tai missään muuallakaan ei ole mistään lintujen paljoudesta kiinni.