12.09.2019 00:01

Taas on se aika vuodesta, kun valmistellaan kaupungille seuraavan vuoden talousarviota. Tilanne on tälle valtuustokaudelle tuttu: talousarviota ei saada tasapainoon. Nykyisellä veroprosentilla tulot riittävät kattamaan juoksevat menot, mutta eivät tarvittavia investointeja. Tänä vuonna uutta velkaa otetaan 49 miljoonaa ja ensi vuoden tarve on 89 miljoonaa.

Osa investoinneista on välttämättömiä kuten katujen peruskorjaukset ja uusien koulujen rakentaminen käyttökelvottomien tilalle. Kaikki investoinnit eivät kuitenkaan ole täysin pakollisia ainakaan juuri nyt toteutettaviksi.

Ranta-Toppilassa venesataman rakentamiseen on suunniteltu sijoitettavan kaupungin rahaa yli 5 miljoonaa euroa. Summalla saisi kuntoon vaikkapa sekä Kiviniemen että Martinniemen satamat. Ranta-Toppilan satama palvelisi uuden kerrostaloalueen merinäköalalla varustettujen hinnakkaiden asuntojen ostajia tarjoten heille asunnon kylkiäisinä edullisen venepaikan. Kyseinen ranta vaatii kyllä siistimistä, mutta sen voisi tehdä edullisemminkin kuin huvivenepaikkoja rakentamalla.

Viime vuonna saimme kaupungin säästötavoitteilta hieman lisäaikaa reuna-alueiden lukiolle. Nyt halutaan sitten 15 miljoonaa euroa keskustan Lyseon lukion peruskorjaukseen. Vertailun vuoksi Haukiputaan lukion ja päiväkodin rakentaminen maksoivat reilut 8 miljoonaa euroa yhteensä. Epäilen, että tuo 15 miljoonaa ei edes riitä vanhan suojellun rakennuksen peruskorjaamiseen, vaan budjetti tulee siitä merkittävästi paisumaan. Samaan aikaan syntyvyys on laskenut, ja näyttää siltä, että reilun 10 vuoden päästä meillä ei riitäkään enää lukiolaisia kaikkiin kouluihin. Tilapäinen kasvu lukiotilojen tarpeeseen kannattaisikin hoitaa vuokraamalla vapaita tiloja esimerkiksi yliopistolta. Nykyiset lyseolaiset mahtuisivat ensi vuonna valmistuvaan Raksilan lukioon.

Oulun talouden tasapainottamiseksi on käynnistetty ulkoinen arviointi säästökeinojen löytämiseksi. Käytännössä tämä tuskin tarkoittaa muita kuin vanhojen keinojen kaivamista uudelleen esiin. Valmistaudutaan siis jälleen viimeistään ensi vuonna puolustamaan palveluitamme täällä harvempaan asutussa Oulussa.

Esa Aalto
kaupunginvaltuutettu
Vihreät