Kolumni Rantapohjassa 18.1.2018

Koko Maapalolla siirrytään uusiutuvaan energiaan. Vaikka sähköä on suhteellisen helppo tuottaa uusiutuvilla energianlähteillä, ei uusiutuva energia ole sähköverkon kannalta ongelmatonta. Keskeinen haaste on energiantuotannon ja kulutustarpeen eriaikaisuus.

Sähkön kulutuskaan ei ole tasaista. Suomessa sähköä tarvitaan talvella paljon lämmitykseen. Erityisen kovia sähkösyöppöjä ovat sähkölämmitteiset rakennukset, mutta myös lämpöpumput tarvitsevat toimiakseen sähköä. Sähkönkulutuksen vuorokausivaihtelu on myös suurta. Päivällä sähköä kulutetaan merkittävästi enemmän kuin yöllä ja päivälläkin saattaa olla erilliset kulutushuiput aamupäivällä ja illalla. Jotta sähköverkko toimisi, on tuotannon vastattava kulutusta.

Sähkön tuotantoa voidaan tasata säätövoimalla, mutta lisäksi sähkön kulutusta kannattaa ajoittaa niihin hetkiin, jolloin uusiutuvaa energiaa on edullisesti saatavilla. Jokainen kuluttaja voi jo nyt kilpailuttaa sähköntuottajansa ja valita käyttämänsä sähkön tuotantotavan. Kuluttaja voi myös valita sähkön hinnoittelun. Useimmilla lienee käytössään kiinteähintainen sähkösopimus. Vaihtoehtona sähköyhtiöt tarjoavat myös tuntihinnoiteltuja sähkösopimuksia.

Itse olen valinnut tuntihinnoittelun ja pyrin kohdistamaan kulutustani halvimmille tunneille. Sähkön hinta nimittäin vaihtelee sähköpörssissä jopa alle sentistä kWh yli 10 senttiin sen mukaan, miten tuotanto ja kulutus kohtaavat. Seuraavan päivän hinnat julkaistaan jo edellisenä iltapäivänä, ja hintoja voi seurata esim. puhelimesta mobiilisovelluksella. Esimerkiksi pyykinpesu on helppo ajoittaa edullisen sähkön tunneille. Lämmitysjärjestelmän automatiikka ohjaa maalämpöpumpun käymään vuorokauden halvimmat tunnit. Lämpö varastoituu vesivaraajaan, josta kiertovesipumppu jakaa sen huoneistoon tarpeen mukaan. Näin toimien käytetyn sähkön keskihinta on selvästi alle kiinteähintaisten sopimusten, ja samalla tulee tasanneeksi sähköverkon kuormitusta. Yhden talouden merkitys on vähäinen, mutta yleistyessään kulutuksen säätäminen helpottaisi merkittävästi uusiutuvaan energiaan siirtymistä.

Teknologiakaupunki Oulu voisi pyrkiä tässä edelläkävijäksi joustavan sähkönkulutuksen teknologian kehittäjänä ja kannustaa kuluttajia siirtymään tuntihinnoitteluun vaikkapa ottamaan sen käyttöön myös siirtohinnoissa.