Kunnalla töissä ollut veljeni vertaili yritystoimintaa ja kunnallista liikelaitosta näin:

”Kunnan palvelut vaativat tehostamista, sillä nykysellään yksityinen voi tuottaa ne paremmin, kun kyse on omista rahoista, eikä kunnan rahoista. Myös hommamiesten kulttuuri on erilainen. Ei ole kahvi- ja tupakkataukoa jatkuvasti (kuten monilla kunnan ja valtion työntekijöillä). Toisaalta niitä kunnan lusmuja ei yksityinen ottais töihin ja hyvä nekin on jonkun työllistää. Yksityinen potkii myös tumpelot pomot pellolle, mutta kunnalla ne on maailman tappiin.”

Kuvausta ei pidä yleistää kaikkiin kunnan työntekijöihin eikä kaikille aloille, vaikka se päteekin valitettavan useisiin tilanteisiin. Tehostamisvaraa siis on. Joskus yksityistäminen auttaa, mutta monesti riittäisi ja parempaan lopputulokseen päästäisiin kunnan omia palveluja kehittämällä ja vaikkapa siellä johtoportaassa väkeä vaihtamalla (tai hienosti sanottuna ”tehtäviä kierrättämällä”).