Ota löysin rantein, älä jännitä!

Ota löysin rantein, älä jännitä!

Jo vain herra ministeri. Käsikirjoitus Markku Hyvönen, ohjaus Eero Hasu. Esitys Iitin kirkonkylän kesäteatterissa ke 9.7. Iitin Harrastajateatteri.

Iitin kesäteatterin tämänvuotisessa näytelmässä surraan ministerin kuntaliitosintoilua, kylien tyhjenemistä, palvelujen karkaamista ja mietitään vastalääkettä. Olisiko se karvalakkilähetystö Helsinkiin vai mikä?

Keskiössä on ministerin lisäksi kauppias Lötjönen perheineen. Vaimo-Lötjönen naljailee tiskin takaa miehen uhoilulle, tytär kulkee puhumattomana, poika komentaa kyläläisiä poliisina. Itse kauppias Aaro Lötjönen puhkuu kuitenkin tarmoa kylän pelastamiseksi.

Muutaman kerran kirjailija huvittaa onnistuneesti yleisöä väärinkäsityksillä, toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäästä. Myös kylän hulttiopojat ovat tietenkin jatkuva ilon aihe. Ja kun ministeri saapuu kotikulmille, osaa jokainen kyläläinen järjestäytyä kameran eteen paras puoli etummaisena.

Vaikka ristiriidat valtion hallinnon ja kyläläisten kesken vaikuttavat alussa ylitsepääsemättömiltä, onnistuu kirjailija sovittamaan ihmisensä. Asiassa auttaa jonkin verran hyvä konjakkipullo, niin että lopussa jo halataan oikein olan takaa.

Näyttelijäjoukko on tasavahvaa iittiläistä tekoa, Sari Rajulin erottuu vanhana tekijänä ja myös BB Huuskosen esittäjä Tanja Tuomi elehtii ilmeikkäästi monitasoisessa roolissaan ja Ritva Muhosen Räikkä-Liisa seurasi innokkaasti kylän elämää päästäkseen viemään viestiä eteenpäin.    

Veikko Lavin loppulaulu Ota löysin rantein sopii hyvin kaiken lopuksi. Se sitoi yhteen monet näytelmän teemat ja innosti elämään tätä hetkeä, sillä päivä päivältä vain lähestyypi maa. Turha vouhottaa ylen määrin. Jos on vielä hengissä, se on jo paljon. Voi jatkaa elämää. Hyvä näin.

Ritva Sorvali


by

Tags: