Meillä ei ole varaa kiusaaviin narsisteihin?

Meillä ei ole varaa kiusaaviin narsisteihin?

Brita Jokinen, Narsisti keskellämme. Minerva 2012.

Brita Jokinen on tehnyt aikaisemminkin työpaikkakiusaamisesta sekä radio-ohjelmia että kirjoja. Uusin kirja Narsisti keskellämme kertoo monipuolisesti ja selkeästi tästä sekä kansantaloudellisesti että etenkin yksilön kannalta merkittävästä haitasta ja kiusasta.

Kirjan mukaan kansantalouden kannalta haitta on niin merkittävä, että työministeriön arvion mukaan vuonna 2011 työpaikkakiusaaminen kustannukset Suomessa ovat olleet noin 500 000 euroa päivässä eli lähemmäs 200 miljoonaa euroa vuodessa. Työterveyslaitoksen mukaan työhyvinvoinnin laiminlyönnin kokonaiskustannukset yhteiskunnalle ovat lähes 30 miljardia euroa vuodessa.

Näiden lukujen valossa meillä ei pitäisi olla varaa työpaikkakiusaamiseen. Kuitenkin Brita Jokisen kirjan mukaan ilmiöön ei osata tai haluta puuttua. Etenkin jos kiusaajana on esimies, muut esimiehet painavat asian villaisella ja puolustavat näin toisiaan, tyyliin ei korppi korpin silmää noki. Myös työterveys- ja työsuojeluihmiset ovat yleensä hampaattomia ilmiön edessä.

Kirjan mukaan ilmiö on yleinen etenkin julkishallinnon työpaikoilla, joissa työn tuottavuudella ei ole niin suurta merkitystä, joten kiusaamisen aiheuttamat sairauspoissaolot ja työtehon laskeminen eivät näy juuri missään. Niinpä kiusaava narsisti saa porskuttaa siellä vuositolkulla.

Yhtenä syynä esimiesten puuttumattomuuteen voi olla se, että kiusaamista on vaikea todentaa. Miksi työkaverit puolestaan eivät puutu asiaan, johtuu taas siitä, että he eivät halua joutua samaan liemeen. Vaikka kiusaaminen sairastuttaa yleensä koko työyhteisön, sieltä on vaikea löytää rohkeita tyyppejä, jotka ryhtyisivät puolustamaan kiusattua ja samalla selvittämään ilmiötä.

Työpaikan menestyksen kannalta kaikkein surullisinta on se, että narsisti käy yleensä hyvien työntekijöiden kimppuun. Näillä ihmisillä voi olla sellaisia ominaisuuksia, joita narsisti kadehtii ja kokee samalla, että nämä ihmiset ovat uhka hänelle. Uhriksi näyttävät joutuvan myös mukavat ihmiset, hyvät tyypit, jotka uskovat ihmisistä vain hyvää.

Brita Jokinen käy kirjassaan läpi narsismia sekä työpaikoilla että kotioloissa. Hänen keräämiensä esimerkkien avulla voi oppia tunnistamaan narsistin käytöstä, voi löytää keinoja saada apua ja päätyä lopulta uhrista selviytyjäksi. Todennäköisesti kirjasta on hyötyä kaikille tämän ongelman kanssa kamppaileville sekä kiusatuille että sellaisille esimiehille tai sukulaisille, jotka haluavat puuttua ilmiöön ja tehdä jotain sen lopettamiseksi.

Mikäli ymmärsin oikein, ainakaan narsistin paapominen ei auta. Narsistille pitää laittaa luu kurkkuun, kova kovaa vastaan. Tähän kiusattu tarvitsee apua.               

Ritva Sorvali


Tags: