Elämäntarinaa kirjoittamaan
Opistojen syksyn ilmoittautumiset ovat alkaneet ja jatkuvat koko syksyn niin kauan kuin ryhmissä on tilaa. Esimerkiksi elämäntarinaryhmissä on aikoja sekä päivällä että sellaiseen aikaan, jolloin myös työssäkäyvät voivat aloittaa elämäntarinan kirjoittamisen.
Sillä kaikilla meillä on muistoja ja kokemuksia ja kaikki osaamme kirjoittaa. Kun lapsilla ja lapsenlapsilla ja muillakin nuorilla on omat kiireensä eivätkä he jouda kuuntelemaan, miksi emme me vanhemmat kirjoittaisi muistojamme paperille. Meidän kirjoituksemme voivat olla hyvinkin arvokkaita muutaman vuosikymmenen päästä, ja paperilla tarinat jaksavat odottaa myöhempiä lukijoitaan.
Opiston ryhmissä kirjoittamiseen saa potkua, toisilta saa uusia kirjoittamisideoita ja tarinoitaan oppii pilkkomaan pieniksi palasiksi, jolloin niitä on helpompi käsitellä. Pienet yksityiskohdat saavat muistin toimimaan. Moni saattaa sanoa, että kirjoittaisihan sitä, jos muistaisi jotain. Ryhmän vinkit ja ideat auttavat muistamaan.
Ryhmieni lukuvuoden 2013-2014 teema on keski-ikä. Voi kirjoittaa omasta keski-iästään tai omien vanhempien tai isovanhempien keski-iästä, siitä ajasta kun se parasta on ollut. Myös lapsuuden ja nuoruuden muistot ovat tietenkin edelleen tervetulleita, mutta päälinjana ovat keski-ikää kuvaavat kirjoitukset.
Elämäntarinaan kuuluu perheen ja suvun lisäksi esimerkiksi työelämä, harrastukset, matkat, muutot ja asumiset. Kukin voi kirjoittaa siitä, mikä tällä hetkellä eniten kirjoituttaa. Kun tarinoita on tarpeeksi koossa, niitä voi ruveta kasaamaan johonkin järjestykseen, suunnitella kuvien paikkaa, hakea tietoja kuvateksteihin ja muutenkin ruveta viimeistelemään tulevaa opustaan.
Mutta ensin pitää jollain konstilla saada aikaan tekstiä. Tässä asiassa samasta aiheesta kiinnostuneet ryhmäläiset voivat olla suureksi avuksi.
Ritva Sorvali