Kokonpolttoa ja juhannuspohdiskelua

Kokonpolttoa ja juhannuspohdiskelua

 Aattona Kuusaan kokkojuhlassa

Kuusankoskella on mahtava juhannuskokkoperinne. Aattoiltana klo 18.00 alkaen Kuusankoskitalon takana esitettiin erilaista ohjelmaa, klo 19.00 sytytettiin kokko ja klo 19.30 alkoivat ulkolavalla karaoketanssit. Tilaisuus päättyi noin klo 21.00.

Paikalle oli aattona kerääntynyt varmaan tuhansia ihmisiä, perheitä, lapsia ja vanhuksia. Kaikki olivat hyvällä mielellä, ilma oli mitä parhain, tuntui juhlalta. Mahtava kansanjuhla keskeisellä paikalla, vain kokoava juhlapuhe puuttui.    

Kirkko ei saa murjoa ihmisiä

Juhannuksena teeveejumalanpalveluksessa kirkon ihmiset kyselivät toisiltaan, mitä Johannes Kastajan tienraivaaminen merkitsee itse kunkin omassa elämässä?

Eli Johanneksen tarinaa tuotiin tähän päivään. Eräskin pappi sanoi, että hän haluaa, että kirkossa ei enää murjottaisi ketään. Että kirkko hyväksyisi kaikki ihmiset sellaisina kuin nämä ovat eikä jaottelisi näytä eri kategorioihin. Kirkossa pitää raivata tietä ihmiselle.

Lisäksi ihmiset puhuivat yksinäisyyden poistamisesta, välinpitämättömyyden vähentämisestä, yhdessä tekemisestä. Kirkolla on vaikka kuinka paljon tehtävää tässä ajassa, mutta sen pitää puhua nykyihmisten asioista ja nykykielellä. Tätä ymmärsin näiden ihmisten tarkoittavan.    

Poliisi on päähänpotkittujen puolella

Sunnuntaina 10 kirjaa rikoksesta –ohjelmassa arkkipiispa Kari Mäkinen oli pohtimassa Matti Yrjänä Joensuun kirjaa Harjunpää ja rakkauden nälkä. Kirjan päähenkilö Tipi ja poliisi Timo Harjunpää olivat niitä, joiden pipoja oli jo koulussa heitelty. He olivat eräänlaisia päähänpotkittuja, joiden puolella poliisi on.

Kari Mäkinen puhui, kuinka dekkarissa juoni houkuttelee lukemaan, mutta kätkee samalla sisälleen jotain tärkeää. Dekkari käsittelee pahuutta ja kuolemaa eli niitä asioita, joista ei juuri puhuta. Dekkari pukee sanoiksi vaiettua todellisuutta meidän ajastamme.

Dekkari antaa myös äänen niille ihmisille, jotka eivät yleensä puhu. Tässä mielessä se lähenee kirkon diakoniatyötä. Se käsittelee kärsimystä, syyllisyyttä ja armoa. Dekkari on turvallinen tapa käsitellä näitä asioita.

Ritva Sorvali


Posted

in

by

Tags: