Alppilan päätös linjaa koulujen lähivuodet

Alppilan päätös linjaa koulujen lähivuodet

Alppilan koulun ruokalatilanteesta on nyt sana sanaa vastaan. Helsingin Sanomien (17.4.2013) julkaisema Helsingin opetusviraston kertomus poikkeaa melkoisesti julkisuudessa olleen erotetun opettajan kertomuksesta. Ulkopuolisena tähän on vaikea sanoa muuta kuin, että jos olisin käyttäytynyt Helsingin opetusviraston kertomalla tavalla, en ehkä olisi tuonut asiaa julkisuuteen.

Opetusviraston kertomuksen mukaan varsinainen kiista alkoi siitä, kun oppilas vaati opettajaa pyytämään anteeksi käytöstään?  Opettaja oli nimittäin aiemmin ”voimakkain sanakääntein” käskenyt ruokasalissa istunutta huppupäistä oppilasta ottamaan hupun pois päästään tai poistumaan sieltä. Oppilas poistui. Tämän jälkeen tilannetta seurannut toinen oppilas oli mennyt opettajan luo ja vaatinut tätä pyytämään anteeksi käytöstään. Tästä alkoi ensin sanaharkka ja sen jälkeen opettaja työnsi oppilaan ulos ruokalasta. Todennäköisesti kolmas oppilas kuvasi tilanteen.

Ilmeisesti Helsingin opetusvirasto ensinnäkin nimenomaan suosittaa hattu päässä syömistä, koska apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa, että kyseistä oppilasta, eli hattuasian takia opettajalta anteeksipyyntöä vaatinutta oppilasta, on kohdeltu julkisuudessa täysin kohtuuttomasti? Millä ihmeen tavalla kohtuuttomasti? Mielestäni yksikään ”keskenkasvuinen lapsi ” ei ole näkynyt julkisuudessa. Ainoa asia missä oppilaita on saattanut näkyä, on lasten itsensä kuvaava video, joka varmaan oli tarkoitettukin julkisuuteen.  

Alppilan koulusta julkisuudessa asiastaan on puhunut vain erotettu opettaja. Asia on aiheuttanut valtavan keskustelun ja vaatimuksen opettajien kurinpito-oikeuksien selventämisestä. Jos nimittäin Alppilan erottamispäätös jää voimaan, nykyinen luokasta poistamispykälä muuttuu kuolleeksi kirjaimeksi ja opettajat ovat lähivuodet kurinpidon suhteen täysin kädettömiä. Kuka tämän jälkeen uskaltaa edes korottaa ääntään, saati koskettaa ketään.

Toinen yleinen ihmettelyn aihe on ollut se, voiko opettajan erottaa yhden tilanteen perusteella ilman keskusteluja ja eritasoisia varoituskäytäntöjä? Poikkeavatko koulujen työsuojelussäännöt täysin muusta työelämästä? Jos Helsingin opetuslautakunta jättää erottamisen voimaan, se linjaa koulujen työrauhaongelmat ja työsuojelukäytännöt vuosiksi eteenpäin. Vaikka asiasta tietenkin valitetaan, valitusten käsittely eri oikeusistuimissa kestää, ja koko tuo aika on ikään kuin lainsuojatonta aikaa.

Jos Helsingin opetuslautakunta vaikkapa yleisen edun nimissä päättää kumota erottamisen, toivon että myös eduskunta ratkoo tykönään koulurauha-asiaa. Ilmaisena vinkkinä tarjoan nykyiseen monitulkintaiseen ja kiistanalaiseen tippaleipäpykälään lyhyempää muotoa: Opettajalla on oikeus ja velvollisuus poistaa opetusta häiritsevä oppilas luokasta. 

Koska olen määräaikaisessa työsuhteessa ja koska leipä maistuu minullekin, en tietenkään uskalla näin erottamisherkässä tilanteessa kirjoittaa asiasta omalla nimelläni.

RS


Posted

in

by

Tags: