Suomi luovutti Lapin saksalaisille
Heidi Köngäs, Dora, Dora. Otava 2012.
Heidi Köngäksen kirja Dora, Dora avasi silmäni toteamaan, että niinhän siinä kävi. Suomen valtio luovutti koko Lapin moneksi vuodeksi saksalaisten haltuun. Tämä tapahtui ilmeisesti ilman mitään taisteluja tai korvauksia.
Dora, Dora kuvaa joulua vuonna 1943. Hitlerin varusteluministeri Albert Speer matkustaa tuolloin seurueineen Lappiin, lähinnä Petsamoon. Speer on ollut Hitlerin suosiossa ja oikeastaan nämä ovat kahdestaan varustaneet sekä sotaa että rakentaneet Saksan kaupunkeja. Speer on toteuttanut Hitlerin hulluimmatkin päähänpälkähdykset. Nyt tämä suhde on katkolla, Speer ei tiedä mitä Hitler nyt suunnittelee.
Matkalla on myös sihteeri Annemarie, taikuri ja muusikko sekä suomalainen tulkki. Tilannetta kuvataan paitsi Speerin myös Annemarien, taikurin ja tulkin näkökulmasta. Nämä näkevät Petsamon-matkalla monta kertaa vankileirien kurjuuden, ihmisten kylmän, nälän ja kuoleman. Jouluiseen tunnelmaan on vaikea päästä.
Sekä Speerin että Annemarien muistoissa, Heidi Köngäs luo välähdyksiä Hitlerin Saksaan, millaista se on ollut, miten ihmiset ovat kääntäneet katseensa toisaalle, kun juutalaisia on retuutettu kodeistaan, miten saksalaiset ovat nähneet mutta kieltäytyneet ymmärtämästä. Nämä välähdykset ovat ikään kuin ovenraosta nähtyjä kauhukuvia, jotka laajenevat lukijan mielessä paljon isommiksi.
Kun ollaan Suomessa, tulee väistämättä mieleen kysymys, mitä suomalaiset tiesivät aseveljien toiminnasta. Mitä suomalaiset tiesivät saksalaisten touhuista Suomen Lapissa? Haluttiinko edes nähdä tai tietää mitään, ylettyikö Hitlerin lumo tänne asti? Dora, Dora on mielenkiintoinen kuva Suomen ja Saksan sodanaikaisista suhteista.
Se on kuva myös vallan viehätyksestä, vallan pitämisestä, vallan herättämästä pelosta ja vallan sokaisevuudesta. Heidi Köngäs menee hyvin lähelle Hitlerin persoonaa ja tuo siitä ikään kuin uutta tietoa. Mikä onkaan pelottavampaa kuin yltiöpäinen kansallisuusaate sairaan ja valtaan pääsevän henkilön käsissä.
Ritva Sorvali