Messuperjantaina tiedekirjoista
Perjantaina Myllykosken kirjamessuilla, Kymi Libri, keskusteltiin enemmän tietokirjoista, elämäkerroista ja historiasta. Päivän aloitti luento tehtaanjohtaja Juuso Waldenista kertovasta kirjasta Juuso Walden urheilumiehenä. Kirjan tekijä Kalle Virtapohja kävi läpi Waldenin sukua, eri paperitehtaiden yhdistämisiä, sota-aikaa ja urheilun melkoista merkitystä muun muassa tehtaan tuotteiden vientiponnisteluissa.
Pekka Joki puolestaan oli kirjoittanut elämäkerran Valtamerten vapaudessa. Joki kertoi merenkulustaan ja seikkailuistaan muutenkin maailman eri kolkissa. Annika Oksanen on tehnyt tutkimuksen Kansainvälisissä tehtävissä -kotirouvana. Kirjassaan hän kuvaa millaista on kulkea kansainvälisiin tehtäviin palkatun miehen rinnalla maasta toiseen.
Katariina Hakaniemi kertoi kirjastaan Oli myös onnellisia päiviä. Siinä äidin huoli huumeisiin ajautuneesta pojastaan tulee lähelle kaikkia vanhempia. Samoin äidin syyllisyys siitä, että mitä olen tehnyt väärin, mitä jättänyt tekemättä, ovat lähes jokaisen vanhemman perustuntemuksia.
Uskonto ja tiede kilpasilla
Alkuräjähdyksestä uskomuksiin on tähtitieteilijä Oskari Miettisen kirja. Häntä haastatteli teologian tohtori Timo Pokki ja hyvin haastattelikin. Puhuttiin muun muassa siitä, pitäisikö Raamatun luomiskertomus ymmärtää vertauskuvallisesti vai miten. Miten pitää menetellä, jos Raamatun teksti on ristiriidassa tieteen tulosten kanssa. Oskari Miettisen ajattelun mukaan, jos uskoo jumalaan, voi uskoa mihin tahansa. Ihmisten uskomukset kuitenkin vaikuttavat siihen, millaisia ratkaisuja he tekevät.
Keskustelijat puhuivat, kuinka tiede kehittyy, mutta uskonto ammentaa vanhoista myyteistä. Uskonnon puolella kukin voi tulkita Raamattua, miten haluaa. Jotkut lukevat kaiken kirjaimellisesti totena, toiset näkevät, että Raamatun eri osat ovat tavallaan eriarvoisina. Lisäksi eri uskontokunnat ja kirkot tulkitsevat Raamattua eri tavalla. Esimerkiksi naispappeudesta ja samaa sukupuolta olevien avioliitosta on eri kirkoissa eri näkemyksiä.
Hyvältä tuntui Timo Pokin ajatus, että Raamattua lukiessa pitää erottaa pääasiat ja sivuasiat. Lopuksi puhuttiin siitäkin, että voivatko uskonto ja tiede käydä keskustelua keskenään. Kyllä voivat, mutta johtaako se mihinkään, siitä ei saatu varmuutta.
Toimittajamme vaaran keskellä
TV-toimittajien tentissä toimittajat Mika Hentunen, Marja Manninen, Kari Pyrhönen ja Mika Tommola vastasivat yleisön kysymyksiin työstään ja sen vaaroista. Kaikki olivat jossain vaiheessa kokeneet olevansa vaarassa. Etenkin ulkomailla työskennelleet toimittajat saattavat joutua pelottaviin tilanteisiin, kun he ryntäävät onnettomuuspaikoille, mielenosoituksiin tai jopa sotatilanteisiin.
Vaarallista on myös itse työ, tiedottaminen. Etenkin autoritaarisissa maissa joutuu kulkemaan koko ajan tavallaan veitsenterällä sen suhteen, että mitä uskaltaa sanoa. Jos tiedotus ei miellytä kyseistä maata, toimittaja saatetaan savustaa sieltä ulos. Mutta maailmalla toimittajille on tapahtunut myös pahempaa kuin maasta karkotus.
Messut jatkuvat vielä lauantaina 22.7.23.
Ritva Sorvali