Energinen nuorten musikaali kertoi koulukiusaamisesta ja yksinäisyydestä
Me ei kuolla koskaan. Kouvolan Yhteislyseon musikaali 2023. Teksti Jutta Taipale. Ohjaus Mari Kahri. Musiikki Olavi Uusivirta, musiikinjohto Anna Kuurne. Esitys10.5.2023 koulun liikuntahallissa.
Kouvolan yhteislyseon musikaali käsitteli koulukiusaamista, yksinäisyyttä, mielenterveysongelmia ja hoitoon pääsyn vaikeutta. Päähenkilön Erikan rooli oli jaettu kolmelle tytölle, mikä vaikutti hyvältä ratkaisulta. Monesti nämä tytöt olivat yhtä aikaa näyttämöllä ja ilmaisivat kukin eri tavoin Erikan akuuttia tunnetilaa.
Ainakin kahteen kertaan tilanne alkoi rajulla kohtauksella, joka sittemmin paljastui painajaisuneksi. Etenkin kiusaajakilpailu palkintoineen alkoi tuntuakin mahdottomalta, mutta paljastui uneksi. Painajaisuniratkaisu laajensi nuoren epätoivoista tilannetta vielä hurjemmaksi, sillä tällä tavalla yleisölle kerrottiin, että tästä ei pääse eroon edes yöllä nukkuessaan.
Näin vanhempana katsojana jäi mieleen bilekohtaus, jossa kotibileisiin näytti tulleen melkoinen määrä nuoria. Ja vaikka bileiden järjestäjä, vai oliko se tämän äiti, yritti kuinka monta kertaa toistaa, että tupakointi on sallittu vain ulkona ja että tupakanporoja ei saa karistella mihin sattuu, määräykset näyttivät kaikuvan kuuroille korville. Hienoa, että tällainenkin kohtaus näytettiin nuorten musikaalissa. Myös valkotakkisten hoitajien ja lääkärien pyöriminen potilaan ympärillä oli hienosti toteutettu.
Esityksessä oli puhetta, laulua, tanssia ja musiikkia. Koulun opettajat olivat varmaankin harjoituttaneet oppilaita näissä taidoissa, mutta varsinaisesti ohjauksesta vastasi Mari Kahri. Koulun musiikinopettaja Anna Kuurne johti oppilasorkesteria, joka istui soittimineen yleisöstä katsoen oikealla sivustalla. Kaikki sujui hienosti, mutta sanankuulijana harmitti joskus, jos sanat hukkuivat samanaikaiseen musiikin pauhuun. Näin tuppaa musikaaleissa usein käymään.
Esityksessä lienee ollut mukana ainakin sata nuorta. Kohtaukset vaihtelivat niin, että välillä näyttämöllä saattoi olla vain yksi henkilö, väliin useampi ja muutaman kerran koko kööri. Hienosti käytettiin koko näyttämöä ja sen eri tasoja. Erityisesti koko joukon yhteiset laulut ja tanssit olivat niin energisiä, että eräänlainen joukkovoima valui myös yleisöön. Tuntui vahvalta ja ylpeältä istua oman kaupungin nuorten esityksessä.
Ritva Sorvali