Onko Kouvolassa jotain keskitetty?
Mirjami Sipponen-Damonte kirjoittaa tällä palstalla 23.10.19 ”Maaseutu on Kouvolan vetovoima – ei keskusta”. Kirjoittaja vertaa Kouvolaa Espooseen, jossa kouluja ei lakkauteta vaan laajennetaan. Tämä on aivan luonnollista, sillä Espoo on muuttovoittokunta, kun taas Kouvolassa surraan muuttotappiota. Kunkin kaupungin pitää sopeutua olemassa olevaan tilanteeseen.
Kouvolassa on paljon kaikkea, siinä kirjoittaja on oikeassa. Täällä on maaseutua, peltoja, metsiä, järviä, jokia, jokaiselle jotakin. Mutta kun muu Suomi kaupungistuu, pitäisikö Kouvolan olla poikkeus ja maalaistua? Espooseenkin muutetaan todennäköisesti pienemmiltä paikkakunnilta, jopa maaseudulta. Ehkä Kouvolassa pitäisi hyväksyä se, että täällä on erilaisia alueita, ja että juuri se on meidän rikkaus.
Kouvolan Sanomissa on lähes joka päivä käsitelty kaupungin taloustilannetta ja sen vaatimia toimia. Palvelujen karsintaesitykset ovat nostaneet esille vanhan kiistan keskustan ja reuna-alueiden palveluista. Tätä samaa kiistaa vauhdittaa myös mainitsemani kirjoituksen kirjoittaja. Isossa Kouvolassa on koko ajan vaadittu palveluja tasapuolisesti joka suunnalle.
Todennäköisesti keskustaan ja muutamaan keskustaajamaan sijoitetuilla palveluilla on kuitenkin isompi käyttäjäjoukko kuin maaseudulle sijoitetuilla palveluilla. Keskustaajamiin sijoitetut palvelut tulevat halvemmiksi sekä järjestäjälle että käyttäjille. Ja nyky-Kouvolan pitää pyrkiä järjestämään palvelut halvemmalla. Alueellisten vaihtokauppojen takia täällä ei kuitenkaan ole pystytty näin tekemään.
Olen kotoisin Puumalasta, jossa kaikki palvelut on ajat sitten keskitetty kirkolle. Kylissä asutaan niin kauan kuin pystytään, mutta palvelut haetaan ilomielin kirkolta. Monella matkaa sinne kertyy kymmeniä kilometrejä. Todennäköisesti suurin osa Suomen kunnista toimii kuten Puumala.
Ainoa poikkeus lienee hajasijoittaja Kouvola. Joten vaikka tilastot, konsultit ja ties mitkä neuvojat mitä sanoisivat, onko sillä merkitystä? Ei. Kouvolassa ei edes saisi olla mitään erityistä keskustaa vaan kaikki kunnan paikat ovat palvelujen suhteen samanlaisia keskustoja, tasapuolisesti tietenkin. Näinkö on ja näinkö halutaan edelleen jatkuvan?
En ymmärrä mitä tästä tulee, miten me tällä menolla pääsemme eteenpäin? Mitä hyötyä on ison kunnan leveämmistä hartioista, jos ei edes haluta olla iso kunta?
Ritva Sorvali
Kouvola