Löytyisikö historiasta potkua Kouvolan tapahtumille
Kouvolan Sanomissa käydään keskustelua Kouvolan tapahtumista.
Kaupunki julkaisee yli 20-sivuista kesälehteä, jossa esitellään satoja eri tapahtumia. Kaupungin omat toimijat, urheiluseurat, muut järjestöt, kesäteatterit ja seurakunnat järjestävät tapahtumia. Jokaiselle kesäpäivälle on jotain, jonain viikonloppuna voi tapahtumien runsauden takia joutua jopa valitsemaan. Mutta mistä syntyisi se uusi ja iso kouvolalainen tapahtuma. Vai voisiko näitä olla useampia?
Jouni Sjöblom on jo vuosia ahkeroinut paikallisaiheisten historiallisten oopperoiden tekijänä, Juha Salminen on tehnyt paikallisista aiheista teatteria ja Sakari Viinikainen historiakirjoja, keskiaikaan perehdytään Kasarmialueen tapahtumassa. Kouvolan sotainen historia on nyt vuoden 1918 muisteluiden ansiosta noussut vahvasti esille
Koska valtakunnan raja on mennyt Kymijoessa ja alue muutenkin on rajamaakuntaa, löytyisikö isompi tapahtuma yhdistämällä ja täydentämällä näitä historiavirityksiä. Historiaan kuuluu myös paikallinen teollisuushistoria, josta meillä on merkkipaaluja pitkin Kymijoen vartta. Ja totta kai Kouvolan historiaa ovat myös rautatiehistoria, maanviljelyksen, koulujen, kulttuurin ja urheilun historia.
Kunhan asuntomessut saadaan pidettyä, olisiko aika ryhtyä suunnittelemaan vaikkapa juuri historiasta ammentavaa vuosittain toistuvaa tapahtumaviikkoa koko Kouvolan alueelle? Voisivatko paikalliset koulut ja erityisesti paikallinen ammattikorkeakoulu olla tässä jollain lailla mukana?
Uskoisin että hyvällä suunnittelulla Kouvolan historiasta kampeutuu aineistoa toistuvaksi valtakunnalliseksi kesätapahtumaksi useammalle vuodelle. Ja vielä niin, että jokainen Kouvolan osa voi kantaa kortensa yhteiseen kekoon. Kaikilta alueilta löytyy tarinoita kerrottavaksi vaikkapa teatterin keinoin, lauluja laulettavaksi ja merkittäviä paikkoja näytettäväksi.
Ritva Sorvali
Kouvola