Ovatko maahanmuuttolait muuttuneet?
”Häpeän Suomen pakolaispolitiikkaa”, kirjoitti Mikaela Blomqvist-Lyytikäinen tällä palstalla 12.5.18. Syyksi häpeäänsä kirjoittaja mainitsee muun muassa sen, että viranomaiset eivät enää usko pakolaisten kertomuksia eivätkä myöskään suomalaisten asiantuntijoiden lausuntoja. Tärkeintä heille on saada mahdollisimman paljon porukkaa pois Suomesta.
Miksi näin toimitaan? Olen kuunnellut aiheesta useita tv-ohjelmia, joista on jäänyt mieleeni, että lait ja asetukset eivät ole pahemmin muuttuneet, joten onko viranomaisten tulkinta muuttunut? Ja voiko viranomainen muuttaa tulkintaansa esimerkiksi viime vuosina käydyn paikoin hyvinkin rajun pakolaisvastaisen keskustelun mukaisesti?
Ja olemmeko me enää oikeusvaltio, jos viranomaiset joutuvat taipumaan yleiseksi mielipiteeksi luulemansa suunnan mukaan? Etsimättä nousee mieleen maamme oikeusvaltiotilanne tasan sata vuotta sitten, jolloin omankädenoikeus ohitti kaikki muut oikeusasteet. Käyttävätkö viranomaiset pakolaispolitiikassaan eräänlaista omankädenoikeutta?
Ja miksi pääosin nuorta väkeä pitää heittämällä heittää ulos Suomesta? Suomen väkiluku on pysynyt jotakuinkin kuosissaan maahanmuuton ansiosta. Suomalaisten syntyvyys laskee koko ajan, meidän muutenkin harvaanasuttu maamme tyhjenee. Mikä vimma meillä on käännyttää tänne turvapaikkaa hakemaan tulleita ihmisiä, kun me voisimme kotouttaa heidät ja saada heistä uusia Suomen kansalaisia?
Ritva Sorvali
Kouvola