Kulttuurireseptejä pillerien sijaan
Ainakin 20 vuotta on puhuttu siitä, että lääkärit määräisivät pillerien sijaan myös kulttuurireseptejä kuten esimerkiksi käyntejä teatterissa, konserteissa, elokuvissa, kansalaisopiston ryhmissä tai näyttelyissä. Myös liikuntareseptit voisi ottaa käyttöön tyyliin: kävele päivittäin vähintään tunti, käy kerran viikossa kuntosalilla, käy jossain voimisteluryhmässä, ui vähintään kerran viikossa ja niin edelleen.
Tästä on siis puhuttu jo viime vuosituhannella, mutta ilmeisesti homma ei ole tarpeeksi hyvin iskeytynyt käytännön tasolle, koska Kouvolan Sanomat kirjoittaa 17.4.18, että maakunnan Kulttuurisote-hanke pyrkii nyt tähän samaan. Eli hoitotyön osaksi nivotaan kulttuuripalveluja, niin että potilaalle voidaan pilleripurkin sijaan tai oheen suunnitella hänelle mieluisia kulttuuripolkuja, eli kirjoittaa kulttuurireseptejä.
Toivottavasti hoitohenkilökunta kautta linjan sisäistää tämän ja etenkin lääkärit reseptien kirjoittajina ottavat asian vakavasti. Pillereitä potilas popsii itsekseen kotona, mutta kulttuuriresepti pakottaa hänet ihmisten ilmoille. Todennäköisesti toisten joukkoon työntyminen tekee hyvää useimpiin tauteihin, ainakin se saattaa lievittää yksinäisyyttä.
Mutta entä mahdollisen soten jälkeen, kun kulttuuririennot jäävät kuntien hoteisiin ja hoitoasiat siirtyvät maakunnalle. Tuleeko näiden välille jokin muuri vai voiko ja haluaako maakunta ostaa kunnilta kulttuuripalveluja, jotta voisi jakaa asiakkailleen kulttuuriseteleitä ja kulttuurireseptejä? Vai miten tuolloin menetellään?
Ritva Sorvali
Kouvola