Mitä on toritaide?
Kaksi kouvolalaista kulttuuri-ihmistä, Jouko Leppänen 31.10.2017 ja Pentti Salin 1.11.2017 on nostanut tällä palstalla esiin termin toritaide.
Leppäsen mielestä Kouvolan taidemuseo Poikilossa näytillä oleva Sikamessias on toritaidetta, ja Salinin mielestä Sikamessiaan leimaaminen toritaiteeksi on ”isku kaikkia kansalaisopistoissa, muissa harrastajapiireissä ja kotona taidetta luovia kohtaan”. Nämä kun Salinin mukaan hommaavat taiteensa ”toreilta”.
Kaiken tietävä google rinnastaa sisustus- ja toritaiteen ja kertoo, että ”Sisustustaiteeksi tai toritaiteeksi on tapana kutsua muodollista taidekoulutusta vaille jääneiden tekijöiden maalauksia. Tunnusmerkkejä ovat maalauksesta toiseen toistuvat tekijälle tunnusomaiset, tunteisiin vetoavat tai kaupalliset aiheet kuten maisemat, lapsikuvat, eläimet ja sensuellit naishahmot.”
Ainakin Sikamessias on muodollisen taidekoulutuksen saaneen kuvataiteilija Harro Koskisen tekemä teos, vaikka siinä eläinaihe onkin. Ja rinnastamalla kansalaisopistot tähän toritaidekeskusteluun Pentti Salin ilmeisesti tarkoittaa juuri ilman muodollista koulutusta jääneiden tekijöiden maalauksia? Ei siis puhuta töiden tasosta vaan tekijöiden taustakoulutuksesta. Ymmärränkö nyt oikein?
Siitä olen samaa mieltä Salinin kanssa, että taiteen yksi syvä tarkoitus on viestiä ja herättää keskustelua. Tässä Sikamessias on onnistunut Kouvolassa erinomaisesti. Tätä keskustelua voi jokainen museossa kävijä jatkaa esimerkiksi vastaamalla siellä olevaan palautelomakkeeseen. Sinne voi kirjata omia tulkintojaan esimerkiksi juuri Sikamessiaasta.
Ritva Sorvali
Kouvola