Vihdoinkin oikeutta ompelijattarelle
Ville Suhonen, Ompelijatar – Martta Koskisen kuolema ja elämä. Gummerus 2016.
Ompelijatar Martta Koskinen (1896-1943) oli työläisnainen joka viehättyi työväenaatteesta ja halusi sen avulla parantaa työväestön oloja. Esimerkiksi viime sotien aikana hän tarjosi monille yösijan, jakoi korttiannoksiaan, kirjoitti vankiloissa olleille ja kävi näitä katsomassakin. Jatkosodan aikana Martta Koskinen pidätettiin ja tuomittiin kuolemaan syytettynä muun muassa vakoilusta ja maanpetturuudesta. Hänet ammuttiin 28.9.1943.
Elokuvaohjaaja ja kirjailija Ville Suhonen on tutkinut Martta Koskisen elämää ja kuolemaa haastattelemalla ihmisiä, istumalla arkistoissa ja vertailemalla aikalaisten kirjoituksia. Martta oli työläisnainen, jolla oli vankka oikeudentunto ja joka halusi sivistää itseään. Hän luki paljon ja kirjoitti ajatuksiaan muistiin. Hän halusi tehdä niin kuin koki oikeaksi ja sen takia auttoi avuntarvitsijoita. Näitä olivat sodanaikana pääasiassa vasemmistolaiset sodan vastustajat, joista osa virui vankilassa.
Mutta riittääkö kuolemantuomioon se, että auttaa muita ja että yrittää edistää tietyn aatteen etenemistä? Ville Suhosen kirjasta saa sellaisen kuvan, että ei ollut todellakaan herkkua olla vasemmistolainen Martan aikaisessa Suomessa. Vasemmistolaiset olivat koko ajan joko maan alla tai pelkäsivät poliisin koputusta ovelleen. He joutuivat keksimään salakieliä ja muita kommunikaatiokeinoja. Marttakin toimi muun muassa viestinviejänä.
Kun yritin ymmärtää, miksi Martta tuomittiin kuolemaan, löysin kirjasta muutaman vastauksen: Martta oli yksin, hänellä ei ollut suhteita tuon ajan päättäjiin. Martta sanoo sisarelleen, että ”Heidän on pakko ampua minut. Muuten maailma saisi tietää, mitä he ovat minulle tehneet.” Valpon miehet eivät kuulustelukeinoistaan huolimatta saaneet Marttaa paljastamaan ketään. Tämäkö puolikuuro vanhapiika on vahvempi kuin he? Ei käy. Niinpä heillä ei ollut muuta keinoa kuin kosto, etenkään kun tuolloin kommunismin nimeen vannovilla naisilla ei ollut ihmisarvoa.
Ville Suhosen kirjoittama Martan tarina on suomalaisen työläisnaisen sankaritarina. Vaikka kirjan välillä valtaavat huomattavasti kuuluisammat kommunistit ja muut ajan päättäjät, heidänkin tarinansa kertoo tavallaan myös Martan tarinaa. Martta puolusti näitä koulutettuja, kielitaitoisia, vaikutusvaltaisia ja tunnettuja aatetovereitaan oman henkensä uhalla. Mutta kuka puolusti Marttaa? Ei kukaan. Tässä on tämän tarinan ydin. Ja hienoa on, että se on nyt kerrottu.
Ritva Sorvali