Narsismipesäkkeitä valtio, kunta ja kirkko
Lukuisten narsismikirjojen kirjoittaja Raimo Mäkelä puhui narsismista Maria-salissa 8.11.2016.
Raimo Mäkelä puhui narsismista ja vastasi salintäyteisen yleisön kysymyksiin Maria-salin tilaisuudessa. Vaikka narsismista on puhuttu jo kauan, aihe kiinnostaa edelleen. Kotien lisäksi pahimpia narsismipesäkkeitä ovat Mäkelän mukaan valtion, kunnan ja kirkon työpaikat. Yksikin narsistinen luonnehäiriöinen saattaa tuhota koko työpaikan ilmapiirin. Näin käy etenkin silloin, jos hän sattuu olemaan esimies.
Mäkelän mukaan narsistin uhriksi ei kannata alistua. Tilannetta helpottaa, kun sen tunnistaa. Tuolloin tajuaa, että ei itse ole syyllinen omituiseen oloon. Narsistia ei kannata pelätä, sillä tämä itse toimii juuri pelon vallassa. Ihmisiä hallitaan pelolla, joten pelon voittaminen on perusasia. Mäkelä neuvoi suuttumaan ja riitelemään narsistin kanssa, häntä kannattaa vastustaa.
Jos ei voi taistella, narsistia kannattaa vältellä, kannattaa kertoa hänestä hänen esimiehelleen, ottaa avioero. Jollei voi paeta tai taistella, on pakko kärsiä tilanteesta. Mutta tuolloinkin voi itse valita asenteensa. Voi yrittää raivata itselleen tilaa, puhua kärsimyksestään muille ja tarvittaessa hakea ammattiapua. Saman kokeneiden vertaistuki voi olla korvaamatonta.
Narsisti tarvitsee ympärilleen ihailijoita, hovin. Mäkelä neuvoi jokaista kysymään itseltään, oletko altis imartelulle, janoatko tunnustusta, onko sinulla tarve alistua, ihannoitko vahvaa valtaa ja auktoriteettia, onko sinulla tarve ihailla itseään rakastavaa ihmistä? Jos tunnistaa itsessään tällaisia ominaisuuksia, voi joutua narsistin valtapiiriin joko hovilaiseksi tai uhriksi. Tavallaan molemmat ovat uhreja.
Narsistin kanssa on vaikea toimia, sillä hän on arvaamaton, hän saattaa valehdella holtittomasti, hän on epäluotettava, ja jos hän vaikkapa kadehtii jotain ihmistä, hän saattaa tehdä tämän elämän todella sietämättömäksi. Esimerkiksi työpaikalla ja vaikutusvaltaisessa asemassa narsisti saattaa saada paljon tuhoa aikaan.
Niinpä ylempien esimiesten pitää uskoa, kun joku tulee kertomaan työpaikan huonosta ilmapiiristä, kiusaamisesta, epäoikeudenmukaisesta kohtelusta, työntekijöiden pahoinvoinnista. Näitä sanantuojia pitää kuunnella ja uskoa ja ryhtyä toimenpiteisiin asioiden korjaamisesti. Yksityisissä yrityksissä huono ilmapiiri näkyy firman tuloksessa ja pakottaa toimimaan. Julkisyhteisöissä tilanne saattaa velloa vuosikausia ilman toimenpiteitä.
Ritva Sorvali