Vipinää poikamiesboksissa
Neil Simon-Burt Bacharach-Hal David, Poikamiesboksi. Ohjaus ja koreografia Seppo Välinen, musiikin johto ja sovitus Ilkka Kahri, lavastus Maija Louhio, pukusuunnittelu Paula Kurki, poikamiehen roolissa Sami Kosola. Ensi-ilta Kouvolan Teatterissa 15.10.2016.
Poikamiesboksi on yllättävän räväkkä musikaali kiltistä poikamiehestä Chuck Baxterista, joka ajautuu lainailemaan asuntoaan syrjähyppytarkoituksiin työpaikan ukkomiehille. Kun nämä seksinnälkäiset ukkomiehet saavat pyydykseen jonkun innostuneen misukan, ei muuta kuin hakemaan avain Chuckilta. Ja tämä antaa avaimen ja värjöttelee iltansa milloin minkäkin vaahteran alla.
Vaikka esitys kuvaa 1960-luvun amerikkalaista kaupunkia, miksi kukaan tuolloinkaan suostuu tällaiseen? No, ukkomiehet ovat kaikki ylempänä firman hierarkiassa ja pystyvät lupailemaan ylennystä avaimen palkkioksi. Sami Kosola esitti onnettoman poikamiehen roolinsa hellyttävästi aina uudelleen uskoen ja luottaen ja suostuen toisten pyyntöihin.
1960-luvun seksuaalinen vapautuminen suorastaan tursuaa läpi tästä esityksestä. Sekä miehet että naiset syöksyvät poikamiesboksiin suorastaan juoksujalkaa ja jo vauhdissa vaatteitaan riisuillen. Erityisesti naisten näin innokas aktiivisuus huvittaa.
Esityksen rytmit, tyylilajit ja sävyt vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Ensimmäisten laulujen aikana musiikki tosin pauhasi niin kovalla, että laulujen sanat hukkuivat musiikin alle. Sittemmin tilanne korjaantui, ja esityksen eri osat asettuivat ikään kuin kohdalleen.
Tanssiryhmät täyttävät näyttämön tämän tästä etenkin esityksen alkupuolella. Ilmeisesti sekä 1960-luvun minimuoti että aiheen vahva seksiväritteisyys oli vaikuttanut naisten helmojen lyhyyteen. Tanssiasuksi kapea lyhyt helma lienee kuitenkin vähintäänkin haasteellinen.
Ensimmäinen puoliaika meni nopeasti varmaan juuri vaihtelevuutensa ansiosta. Toisen puoliajan keskivaiheilla esityksen vauhti ikään kuin hidastui: Kun päästiin sisälle himoittuun poikamiesboksiin, siellä rehottikin ihan tavallinen arki. Alettiin pelata korttia.
Poikamiesboksissa on yli 20 laulua, tämän tästä puhe muuttuu lauluksi. Eniten lauluja on pääroolilla Chuckilla (Sami Kosola) ja naispääroolilla Franilla (Emma-Sofia Hautala). Molemmat vakuuttavat myös lauluillaan. Myös tanssiryhmät laulavat, ja monilla näyttelijöillä on useita rooleja. Eli melkoista pukusuihketta lienee myös näyttämön takana. Pyörönäyttämö pyörähtää muutaman kerran, ollaan ainakin kadulla, työpaikalla, hississä, ravintolassa ja lopussa poikamiesboksissa.
Poikamiesboksi tarjoaa hyvän alkulämmittelyn etenkin pikkujoulujaan viettäville.
Ritva Sorvali