Valoa pimeyteen
Kouvolan Sanomat uutisoi 2.12. Kouvolan uudesta valotaideteoksesta, joka pyörii kahden viikon ajan Pohjola-talon päädyssä. Kuten lehdessä mainitaan, varmasti monet toivovat lisää samantapaisia ja pysyviä valopilkkuja Kouvolan keskustaan.
Yksi hyvä esimerkki valotaideteoksen käytöstä julkisen sisätilan elävöittämiseksi, on uuden kaupunginmuseon rappujen valaisu. Kun museokävijä menee Kouvola-talolle, hän huomaa heti, että tuolla välkkyy jotain, menenpä katsomaan.
Ja kuinka mukavaa onkaan marssia teatterin suuntaan, kun sen valokatto kutsuen vaihtelee raikkaita värejään. Miksei tällaisia valoteoksia voisi olla enemmän? Ne piristävät paikallisia ihmisiä ja toimivat etenkin radan varressa myös Kouvolan markkinoijina.
Jospa esimerkiksi veturi Brofeldt kunnostettaisiin ja sopivasti valaistaisiin, mitä se kertoisikaan junan ikkunasta kurkistavalle matkailijalle? Kouvola on rakentunut nimenomaan radan ja risteysaseman ympärille, varmaan meidän kannattaisi myös valoilla nostaa esille liikennöintihistoriaamme. Tämä sama liikennöinti, logistiikka, on edelleen Kouvolan suuri mahdollisuus.
Veden äärellä valon vaikutus moninkertaistuu. Kuinka mahtavilta näyttivätkään Kuusankoskitalon juhlinnan aikaan Kymijoen varren valaistut puut. Ja millaisia valomeriä tarjoavatkaan joenvarren tehtaat, kun niiden valot heijastuvat joen pinnasta.
Kannattaisiko miettiä esimerkiksi Kouvolan ja Myllykosken välisen rantatien valaistuksen suuntaamista selkeämmin myös joelle päin. Ja kun joenvarren virkistyskäyttöä suunnitellaan ja rakennetaan, toivottavasti myös miljöötä luovat valot otetaan tuolloin huomioon.
Meillä on paikallisia taiteilijoita, joilta näitä taideteoksia voinee tilata. Lisäksi Kouvolassa toimii edelleen ammattikorkeakoulun taidepuolen osastoja, joilla todennäköisesti on osaamista sekä halua valaista Kouvolaa.
Toivottavasti kaupunkisuunnittelusta vastaavat ammattilaiset ottavat entistä enemmän huomioon valon mahdollisuudet elävöittää syksyistä ja talvista Kouvolaa.
Ritva Sorvali
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Kouvola