Uskonnon ja politiikan syövereissä vuonna 1917
Juha Siltanen, Vallankumous eli sisar Huttusen ihmeellinen elämä. Sovitus ja ohjaus Lauri Maijala. Nimiroolissa Pirkko Hämäläinen. Esitys Kom Teatterissa pe 28.11.2014.
Kom teatterin Vallankumous haastaa katsojan aikamatkalle noin 100 vuoden taakse, vuoteen 1917. Eletään Helsingin keskustassa, Nikolain kirkon, torin ja rautatieaseman liepeillä.
Näytelmän toinen päähenkilö sisar Huttunen (Pirkko Hämäläinen) on kotoisin Liperistä. Hän pitää Helsingissä naisten vaatetusliikettä ja saarnaa kristillistä sosialismia. Hän on kuulunut myös Pelastusarmeijaan. Liikenaisena hän kuitenkin pitää tärkeänä, että kauppa käy, että ajat ovat siihen suotuisat.
Kristillistä sosialismia saarnaa myös näytelmän toinen päähenkilö hovioikeudenauskultantti, juristi Jean Boldt (Pekka Valkeejärvi). Tämä henkilö on ruotsalaisen säätyläisperheen poika, joka oli viehättynyt sekä Leo Tolstoin että Arvid Järnefeltin aatteista ja omisti elämänsä niille.
Muilla esityksen henkilöillä on monta roolia ja kaikki myös laulavat ja tanssivat. Ohjaaja luottaakin paljolti tyylittelyyn, kaikkea ei kerrota realistisesti vaan esimerkiksi sotakohtaukset lähinnä tanssien tai muuten yhtenä mylläkkänä.
Sillä vaikka tämän näytelmän päähenkilöt vannovat kristillisen sosialismin nimeen, kansalaissota yllättää heidät. Aseet alkavat paukkua eikä niiltä välty kukaan.
Kom Teatterin Vallankumous on vaihteleva ja tulkitsemaan yllyttävä esitys. Erityisesti hyvin valitut laulut suorastaan pysäyttävät pohtimaan sekä historiaa että nykypäivää. Ne pysäyttävät ajattelemaan, mitä suomalaisuus on tällä hetkellä, mikä on tavallisen ihmisen osa, jos asioita ei saada sovittua ilman sotia.
Viihdyin Kom Teatterin katsomossa. Kom Teatteri on palannut juurilleen.
Ritva Sorvali