Lastenhuollon hallinnointia kansalaissodan jälkeen
Anneli Kanto, Punaorvot. Lind&Co 2023.
Mitä tapahtui kymmenille tuhansille punaorvoille kansalaissodan jälkeen? Tätä pohtii kirjailija ALastennneli Kanto teoksessaan Punaorvot. Kirja ei kuitenkaan ole tutkimus vaan romaani, romaani lähinnä Johanssonin perheen tilanteesta.
Perheen isä rautatieläinen Arvo Johansson kuoli vankileirillä, teini-ikäinen Aarre-poika palasi leiriltä lähes kuolleena, äiti Helmi masentui sängynpohjalle, tyttäret raastettiin kotoa pohjalaisperheisiin, perheen vauva kuoli. Johanssonien perheen rinnalla Anneli Kanto kuljettaa tarinaa parempiosaisen Esterin lastensuojeluhankkeista ja orastavasta suhteesta presidentiksi valittuun leskimieheen John Ståhlbergiin.
Sotaleskiä oli molemmilla rintamilla, mutta vain valkoiset sotalesket saivat leskeneläkettä. Punalesket joutuivat hakemaan sosiaalitukia ja köyhäinapuja ja pärjäämään miten milloinkin. Punalesket joutuivat myös luovuttamaan lapsiaan pohjanmaalaisiin taloihin tai lastenkoteihin. Lapset haluttiin pois punaisten äitien vaikutuspiiristä.
Lasten vastaanottajille maksettiin. Jos tuokin summa olisi maksettu punaleskille itselleen, nämä olisivat pystyneet paremmin itse hoitamaan lapsiaan eikä näitä olisi tarvinnut väkivalloin riistää kotoaan. Näin sanoo yksi kirjan henkilö. Punaorpojen huolto oli ylhäältäpäin organisoitua ja samalla vallankäyttöä huonompiosaisia kohtaan.
Kuvaamalla Johanssonien perheen tilannetta Anneli Kanto saa kuvattua melkoisen määrän tuon ajan ongelmia. Perheen poika Aarre kipuilee työnsaannin ja kouluihin pääsyn kanssa. Häntä myös houkutellaan sekä viinan salakuljetukseen että kommunistien porukoihin.
Ester tapailee Ståhlbergiä, ja lopulta heidät vihitään. Mutta ei ole helppoa hänelläkään, sillä Ståhlbergin tyttäret eivät sulata äitipuolta vaan antavat tämän tuntea olevansa syrjitty ja halveksittu. Ester kuitenkin päättää, että hän hoitaa uuden valtion ensimmäisen naisen roolin niin hyvin kuin pystyy ja yrittää kestää kotitilanteen parhaansa mukaan. Eli kun Johanssoneilla alkaa hieman kirkastua kirjan lopulla, Ester joutuu yhä kovemmalle eri rooleissaan.
Nähdäkseni Anneli Kanto on pystynyt hyvin kuvittelemaan miltä kenestäkin on tuntunut kansalaissodan jälkeen. Nuori valtio meni rikki heti kättelyssä, mutta jäljelle jääneitä palasia ruvetaan kokoamaan, virheitä korjaamaan ja uutta rakentamaan.
Ritva Sorvali