Asianajaja tarvitsee aikaa kuullakseen asiakastaan

Asianajaja tarvitsee aikaa kuullakseen asiakastaan

Kari Eriksson, 8 x murha. Crime Time 2022.

Asianajaja Kari Eriksson on avustanut ihmisiä lukuisissa oikeusjutuissa viimeisten 30 vuoden aikana. Kirjaansa 8 x murha hän on koonnut kahdeksan rikosjuttua, joissa hän on avustanut ihmisiä henkirikosasioissa.

Kirjasta suorastaan tihkuu välittävä ja vastuullinen asenne asiakkaisiin. Kun Eriksson rupeaa avustamaan jotakuta oikeusjutun osapuolta, hän tutustuu ensin huolellisesti asiasta kertyneeseen materiaaliin ja hankkii itse lisätietoja. Sitten hän käy haastattelemassa asiakastaan, soittaa tälle ja pitää tiiviisti yhteyttä oikeudenkäyntiin asti ja vielä senkin jälkeen.

Monen jutun kohdalla vaikuttaa siltä, että Kari Eriksson on ensimmäinen ihminen, joka on kunnolla kuunnellut tätä henkilöä. Asiat eivät todennäköisesti olisi edes menneet niin pitkälle kuin menivät, jos joku olisi aiemmin ottanut tämän ihmisen tosissaan. Monesti rikolliset teot ovat epätoivoisen ihmisen viimeinen keino kertoa siitä, miltä hänestä tuntuu.

Kirjassa kuvataan kahtakin koulukotijuttua, joista ainakin ensimmäisen yhteydessä kirjoittaja suree sitä, että Suomessa ei ole ennen vankilaa mitään kunnollista järjestyksenpaikkaa nuorille. Kun jatkuvasti halutaan vain keskustella ja terapoida, tiukempaa kuria tarvitsevat nuoret nauravat tälle meiningille. Heistä pitäisi ottaa kunnon koppi, ennen kuin he järjestävät itsensä vankilaan.

Kari Eriksson tulee kuvaan mukaan siinä vaiheessa, kun jotain traagista on jo tapahtunut, ihminen on kuollut. Mutta Eriksson kirjoittaa usein pitkästi siitä, mitä on tapahtunut aikaisemmin, miten tekijän elämä on edennyt tuohon pisteeseen asti. Näin kerrottuna lukija ehtii monta kertaa ihmetellä, että voiko ihmistä noin kohdella.

Erityisesti minulle jäi mieleen kirjoitus Ulkoruokinnassa, jossa noin hentoinen Marleena on tuomittu 100 kiloa painvan mieskumppaninsa puukottamisesta. Eriksson kirjoittaa pitkästi pariskunnan yhteiselosta, joka on ollut sitä, että mies on jatkuvasti pahoinpidellyt naisen ja aina lopulta ajanut tämän pois kotoa eli ulkoruokintaan. Myös henkisesti mies on alistanut ja mitätöinyt naisen koko elämän ja saanut asiat näyttämään siltä, kuin nainen muka pahoinpitelisi häntä.

Kari Erikssonin kirja 8 x murha  on tärkeä kirja. Se kertoo siitä, miten oleellista on, että ihmistä oikeasti kuullaan. Se kertoo myös siitä, miten poliisitutkinnassa ja käräjäoikeuksissa saatetaan jättää ottamatta huomioon rikoksen kannalta oleellisia asioita pelkästään sen takia, että ei kuunnella, ei ole aikaa tai kykyä kuunnella. Eikä ole ehkä alun perin ollut aikaa luoda luottamuksellista suhdetta asiakkaaseen, jotta tämä olisi ruvennut kunnolla kertomaan.

Monen rikoksen tekijän taustalta löytyy jopa kotoa tai vähintäänkin kouluajoilta jatkunutta kiusaamista ja muuta kaltoinkohtelua. Kun ihminen on moneen kertaan alistettu ja nitistetty, vie aikaa, ennen kuin hän rupeaa luottamaan vieraaseen ihmiseen niin paljon, että kertoo tälle kaiken kokemansa ja tekemänsä. Joten ehkä kannattaisi kuunnella jo aikaisemmin.

Ritva Sorvali