Olisiko ryöstönäytelmä tarkoitettu erityisesti nuorille?
Lewis – Sayer – Shilds, Tämä on ryöstö! Komedia pankkiryöstöstä. Ohjaus Mika Nuojua, lavastus ja puvut Jyrki Seppä. Koreografiat Annina Rubinstein. Esitys Kouvolan Teatterissa 22.10.20.
Istuin hieman ymmällä Kouvolan Teatterin esityksessä Tämä on ryöstö. Oikeastaan koko esityksen ajan suunniteltiin pankkiryöstöä, henkilöitä tuli ja meni, joitakin rooleja kuten pankinjohtajaa esitti useampikin henkilö, ja näyttelijät vaihtoivat rooleja.
Näyttelijät venyivät ihan kirjaimellisesti joka suuntaan, vauhtia riitti, ovet paukkuivat, rappuja mentiin ylös ja alas, mutta miksi kaikki tämä tehtiin? Yllätyksiä yllätyksen perään, nopeita uuden roolin ottoja. Etenkin teatterin uusi näyttelijä Markus Waara kunnostautui näissä.
Meno ja meininki tasenivat hieman aina silloin kun Nina Petelius-Lehdon esittämä Raija rupesi sirosti liehittelemään pankkiin tullutta tarkastajaa, jota esitti jämäkästi Raimo Räty.
Jonkinlaista sanaleikkiäkin kuultiin kuten Kulmikko, kolmikko -sanojen pyörittelyä. Suomentaja Mikko Koivusalo on näitä sorvaillut. Ilmeisesti Kouvolan Teatteri oli sovittanut tekstiä siihen suuntaan, että puhuttiin Kouvolan keskuspankin ryöstöstä sekä muutenkin Kouvolasta ja kouvolalaisista.
Jäin miettimään, miksi loppupuolella oli vinolattia? Lopussa hiiviskellään ilmeisesti sekä kellarissa että vintillä ja vinon lattian ansiosta myös seinällä, niinkö, mutta miksi kaikki tämä? Oliko esityksessä jostain muustakin kysymys kuin ryöstön suunnittelusta? Jos oli, minulle se ei kirkastunut.
Todennäköisesti Tämä on ryöstö -esitys sopii erityisesti nuorille ja muillekin jännitystä ja toimintaa haluaville. Samalla voi ihailla myös näyttelijöiden akrobatiaa.
Ritva Sorvali