Nuoret pyörittävät loistohuvilan elämää
Siiri Enoranta, Kesämyrsky. Wsoy 2020.
Kesämyrsky kertoo yhdestä kesästä 13-vuotiaan Andrewn näkökulmasta. Andrew pääsee isänsä vanavedessä viettämään kesää loisteliaalle huvilalle. Hänen psykoterapeutti isänsä terapoi siellä omistajien tytärtä Penelopea, Andrew viettää kesää muiden nuorten kanssa.
Vaikka asioita katsellaan Andrewn näkökulmasta, kiinnostavin henkilö on Penelope. Hän ja hänen veljensä Josh valehtelevat sumeilematta, oikeastaan koko ajan. Penelope saa kohtauksia, pyörtyy, kertoo nähneensä murhan, käyttäytyy arvaamattomasti. Hän esimerkiksi lyö sellonsa mäsäksi. Penelope pyörittää koko huvilan elämää. Andrewn isän pitäisi kesän aikana keksiä mikä tyttöä vaivaa.
Paikallinen nuoriso on jakautunut kahteen jengiin nokisiipiin ja koppiksiin. Kirjan lopulla nuoret ahdistavat koppisten johtajan hengenvaaralliseen tilanteeseen ja valehtelevat myöhemmin aikuisille. Valheet ovat tässä kirjassa niin isossa roolissa, että olisi hyvä, jos edes joku jäisi niistä joskus kiinni. Aikuisetkin nimittäin valehtelevat tai ainakin suosivat valheita.
Kirja tapahtuu Summersuttonissa, mikä lienee jokin paikka jossain Englannissa. Puhutaan automobiileista, mutta lennetään lentureilla eli pienillä yksityisillä lentokoneilla. Niinpä minulle jäi epäselväksi, eletäänkö kirjassa mennyttä, nykyistä vai tulevaa aikaa.
Ja mikä on se kesämyrsky, josta kirja on saanut nimensä. Koko ajan nimittäin eletään samaisella huvilalla, nuoret uivat ja pelaavat pelejään, isä terapoi Penelopea, aikuiset juhlivat ja pitävät bisneskokouksiaan, palvelijat palvelevat koko porukkaa. Eli eletään yläluokkaista elämää, mutta en huomannut mitään erityistä myrskyä.
Ehkä kirja on suunnattu nimenomaan nuorille, vaikka sitä ei tällä tavalla suoranaisesti kirjan liepeissä markkinoitu. Mutta pitäisihän nuortenkin kirjassa pahan saada palkkansa, tekijöiden pitäisi joutua vastuuseen teoistaan. Kirjan nuoret mellastavat ja aikuiset myöntelevät. Penelopen isä jopa ostaa tyttärelleen uuden sellon mäsäksi lyödyn tilalle.
En täysin ymmärtänyt kirjan moraalia. Se tuntui kertovan, että nuorille kaikki on sallittua. Ja myös aikuisille, rikkaille aikuisille.
Ritva Sorvali