Ääriliikemielipiteet esille puolin ja toisin
Puolustusministeri esitti jälleen kovaa kritiikkiä (HS 20.2.19) tiedotuslakeja kritisoinutta professori Martin Scheininiä vastaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö on nostanut esille Scheininin taustan Suomen kommunistisessa puolueessa ja nimeää tämän totaritäärisen neuvostoyhteiskunnan ihailijaksi. Scheinin kertoo eronneensa kyseisestä puolueesta ja sen arvomaailmoista jo 1980-luvun lopulla.
Luin sattumoisin erinomaisen yhteiskunta-analyysin Suomen äärioikeiston edesottamuksista erityisesti 1930-luvulla eli samaan aikaan, kun Neuvostoliitossa kehiteltiin mainittua totaritääristä yhteiskuntaa, nimittäin Oula Silventoisen, Marko Tikan ja Aapo Roseniuksen kirjan Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet. WSOY 2016. Tuon kirjan mukaan Suomessa oli erityisesti 1930-luvulla runsaasti ryhmittymiä, jotka halusivat tehdä Suomesta kansallissosialistisen valtion.
Niinpä 1930-luvulla saattoi Suomen kansalaisia hakea kotoaan, kyyditä heidät mihin hyvänsä, pahoinpidellä henkihieveriin ja jopa tappaa ilman kovin kummoisia seuraamuksia. Tätä toimintaa on nykyinen puolustusministerimme edellä mainitun kirjan mukaan omassa väitöskirjatutkimuksessaan vähätellyt sanomalla sen olleen ”talonpoikaisjärjellä perusteltua ja usein vielä juurevalla kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä”.
Niinpä, jos professori Schieninin voi vetää tilille tämän yli 30 vuoden takaisista mielipiteistä, kannattaisiko kaivaa esille myös puolustusministerin oma tutkimus, omat mielipiteet, jotka näyttävät myötäilleen sellaisia ääriliikkeitä, jotka ajoivat totaalitäärisen järjestelmän saamista Suomeen. Tiettävästi puolustusministeri ei ole sanoutunut irti noista mielipiteistä.
Ritva Sorvali
Kouvola