Romaani Minna Canthin nuoruudesta
Minna Rytisalo, Rouva C. Gummerus 2018.
Kirjailija Minna Rytisalo on tutkinut kirjailija Minna Canthin elämänvaiheet ja hänen aikansa olosuhteet ja tämän jälkeen sukeltanut Minna Canthin nahkoihin. Kuten kirjailija jälkisanoissa sanoo, kun tietää tarpeeksi, voi päästää tiedosta irti ja voi uskaltaa kuvitella, että ehkä näin se olisi voinut olla.
Niinpä voimme vaeltaa Minna Canthin mukana pitkin 1860-luvun Jyväskylän teitä, istua vasta perustetun seminaarin pulpetissa, väistellä rehtori Gygnaeuksen lähentelyjä, erota seminaarista ja paeta kotiin Kuopioon, kestää sikäläisten säälittelyt ja katsoa lehtori Ferdinand Canthia silmiin.
Minna kinusi seminaariin, pääsi sinne, erosi, meni uudelleen, mutta avioitui melko pian lehtori Canthin kanssa. Eli Minnan haave itsellisen naisen roolista kariutui. Minna Rytisalo on löytänyt elämäkertatiedoista selittäviä faktoja näille käänteille. Kun Minna ja Ferdinand Canth vihittiin, ajatus oli, että Minna jatkaa seminaarissa.
Miksi hän ei jatkanutkaan? Hän oli raskaana. Hän oli ajan moraalikäsitysten mukaan häpeällisesti raskaana heidän toukokuisen metsäretkensä seurauksista. Häät olivat vasta syyskuun alussa, raskaus näkyi jo. Ei Minna voinut mennä seminaariin eikä mihinkään muuallekaan. Hän oli vankina kotonaan. Kunnes keskenmeno pelasti pälkähästä -ilo ja suru samalla.
Tämä oma kokemus on ollut todennäköisesti yhtenä kimmokkeena esimerkiksi Canthin näytelmään Anna-Liisa. Canthin isä ja veli olivat juoppoja, äiti ja sisar nöyriä tottelevaisia naisia, joten ainekset esimerkiksi Työmiehen vaimoon löytyvät läheltä.
Minna Rytisalo on käyttänytkin romaanissaan sekä elämäkertatietoja että Canthin tuotannon kuvauksia. Minna Canthin jyväskyläläinen ystävä Flora tulee kerran tuohtuneena Minnan: ”Minua on huijattu. Tilasin kankaan Viljamaan rouvalta. Maksoin langat ja työn etukäteen. …Ja nyt Viljamaan mies yritti myydä minulle samaa kangasta.” Tämä kohtaus muistuttaa kohtausta Työmiehen vaimosta.
Rouva C:ssa Jyväskylän ja Kuopion 1860-1870-lukujen naisten elämänpiiri herää henkiin. Vaikka naiset ovat tavallaan säätyläisiä, Minna Canthin utelias silmä näkee laajemmalle. Nälkävuosina Minna käy köyhissä mökeissä ja yrittää auttaa ihmisiä. Myös Canthien talon rakentaminen on samalla hätäaputyötä monelle.
Mutta kaikkein lähimmäksi Rouva C tulee naisten seksuaalisuuden, äitiyden, taloudellisten, ammatillisten ja kirjallisten mahdollisuuksien avaajana ja kuvaajana. Minna oli esiäiti monelle asialle.
Ritva Sorvali