Miten kuntia motivoidaan ennaltaehkäisyyn?
Jos maakunta-sote toteutuu suunnitellussa muodossa, eli että lähes kaikki terveys- ja sosiaalimenot siirtyvät maakunnan hoidettaviksi, miten kuntia motivoidaan kevyempiin ja halvempiin palveluihin eli sairauksien ennaltaehkäisyyn? Tästä kirjoitti Heinrich Pesch HS 14.4.2017 ”Miten käy kuntien liikuntapalveluille?”
Nykyisessä systeemissä kunta on itse hyötynyt siitä, että se on järjestänyt alueellaan esimerkiksi ennaltaehkäiseviä kulttuuri- ja liikuntapalveluja. Tuolloin kalliimmat sairausmenot ovat vähentyneet, ja kunnan tulot ja menot pysyneet tasapainossa.
Mutta entä maakunta-sotessa? Tuolloin raskaammat ja kalliimmat hoidot menevät maakunnan piikkiin, joten kannattaako kunnan tehdä mitään niiden ehkäisemiseksi? Miten käy teattereiden, kirjastojen, kansalaisopistojen ja kunnan lukuisten liikuntapaikkojen kuten esimerkiksi uimahallien?
Vai onko valtiolla jokin porkkana, jolla kuntia motivoidaan näiden palvelujen ylläpitoon, vaikka niistä ei maakunta-sotessa ole kunnan omalle kukkarolle mitään hyötyä?
Ritva Sorvali
Kouvola